Nemrég megérkezett az első gólya Magyarországra. Ugyan elég furcsa, hogy a vándorló madár már február közepén visszatérjen hazánkba, a szakember szerint mindez időjárás függvénye. Annak ellenére, hogy rengeteg veszély fenyegeti őket utazás közben, minden évben sokan választják Baranyát lakóhelyüknek.

Egy-két korán érkező gólya minden évben akad, de ezek feltehetőleg nem is mennek le Afrikáig. Mivel nem sok példány rendelkezik jeladóval, a szakértők csak feltételezni tudják, merre is járnak.

– Szinte teljes egészében időjárásfüggő az, hogy mikor érkeznek vissza. Ha hideg van, havazás, eső, lassabban jönnek, útközben sokan el is pusztulhatnak. Tavaly ez történt, Görögország, Bulgária felett rengeteg gólya lelte halálát – mondta Wágner Lajos, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Ha egy hűvösebb légáramlat éri őket és rossz helyen szállnak le, könnyen odaveszhetnek

Wágner elmondta, a gólyák passzív repülők, ami azt jelenti, hogy a légköri adottságokat használják ki elsősorban az utazáshoz. A természetes melegáramlatokon szállnak, felrepülnek és ott siklanak. Ha viszont nem találnak új meleg légáramlatot, hamar megrekedhetnek. És ha ez egy olyan területen történik, ahol nincs élelem, könnyen elpusztulhatnak.

– Jellemzően először a hímek érkeznek vissza, keresik saját, előző évi fészküket. A gólya ugyanis a sok párhűvel ellentétben fészekhű madárfaj. Viszont ha már találnak egy hímet saját tavalyi helyükön, egy kis párviadallal dől el, ki is foglalja el a helyét. A tojók később érkeznek, őket már várják a hímek. Ha nem talál magának fészket a gólya, olyan húsz-harminc méteres körzetben kutakodik tovább, messzebb nem vándorol az előző évi pozíciójától – így a szakértő.

A hím gólya megkeresi tavalyi fészkét és várja a tojót

Szerinte az, hogy merre költenek, elsősorban a környékbeli táplálék mennyiségétől függ. Baranya megyében Mohács és Kölked térségében gazdag a gólyaállomány, illetve a Dráva-síknál, Sellye és Csányoszró környékén. Ezeken a helyeken megvannak a dús legelők és a mocsaras lápos, vizes területek egyaránt.

A gemenci feketególya-pár is hamarosan megérkezik!
Magyarország kedvenc feketególya-párja, Tóbiás és Sára is hamarosan megérkezik keselyűsi fészkébe, a gemenci erdőbe, a hím gólya tavaly március 2-án szállt le. Tóbiás idén 20 éves lenne, Sárával 2011 óta alkotnak egy párt, ez idő alatt sok-sok fiókát neveltek fel sikeresen. A fészküket figyelő kamerát már élesítették, mi is betekinthetünk a gólyapár és leendő fiókáik életébe.