Ön is retteg, majd szenved, ha jön az allergiaszezon? Esetleg hallotta ismerőseitől, hogy előbb, ráadásul sokkal erősebben kezdenek tüsszögni a pollenektől? Rónai Zoltán pécsi tüdőgyógyász-allergológus főorvos elmondta, miért van egyre több okunk a félelemre. 

Magyarországon felső légúti allergiában a lakosság 20-25 százaléka érintett, ami a jövőben még durvább lehet, és mostanában egyre többen érzékelik azt, hogy az allergiaszezon mintha egyre erősebben jelentkezne.

Rónai Zoltán pécsi tüdőgyógyász-allergológus elmondta, évről évre egyre durvábbak lesznek ezek az időszakok, ami a klímaváltozással függ össze.

Egyrészt, korábban pontosan meg lehetett mondani, mikor jönnek majd az allergiás időszakok, most viszont nem igazán lehet rájuk felkészülni az időjárás változékonysága miatt. Másrészt a növények sokkal több pollent bocsátanak ki, a bajt az is fokozza, hogy egy-egy virágporban a megtalálható allergén anyagok mennyisége is nőtt.

Mindezek mellett a szennyezettebb levegő miatt megsérül a nyálkahártya, így azon a pollenszemek könnyebben meg tudnak tapadni, ezáltal egyre agresszívebbé válnak az effajta betegségek, holott a feketeüröm, a parlagfű és a többi allergizáló gyom évtizedek óta megtalálható az ember környezetében. 

Rónai Zoltán hozzátette: újabban az allergiát okozó növényekkel fedett területek kiterjedését is megfigyelték. 

A tüdőgyógyász főorvos azt mondta, hogy új gyógyszerek nincsenek, de szerencsére itthon is meg lehet vásárolni a legkorszerűbb, legjobb készítményeket, amik világszerte használatosak.

Ha valaki elfogadja azt a kényelmetlen tényt, hogy sajnos genetikailag hajlamos az allergiára, és évente néhány héten át naponta kell gyógyszert szednie, akkor jelentősen javítani tud az életminőségén ezekben az időszakokban.

Rónai Zoltán hangsúlyozta, tisztában van azzal, hogy minden allergiától szenvedő próbál a lehető leghatékonyabban fellépni a betegségével szemben, és képes mindent kipróbálni ennek érdekében. Orvosként azonban hangsúlyoznom kell, hogy nem javaslom a mindenféle, nem kifejezetten orvosi szerek használatát, hiszen ezek veszélyesek lehetnek. A világhálón található kétes eredetű irományoknak sem kell mindent elhinni, ezek nagy része csalás.

Hirdetés