Két új műhelycsarnokkal bővült a pécsi műszaki kar

Több mint egymilliárd forintból készült el a Modern Városok Program következő állomása: a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán két, minden tekintetben innovatívnak tekinthető műhelycsarnok létesült a gépész és építész hallgatók számára.

Összesen 1477 négyzetméter alapterületű építész- és gépészcsarnokkal bővült a pécsi egyetem műszaki kara. Az É81 és a G56 nevet kapott csarnokok innovatív szerkezetűek, multifunkciósak, acél szelvényekből épültek fel.

Miseta Attila, a PTE rektora a hétfői avatáson elmondta, 2015-ben egy igazi álom valósult meg Pécsen a Modern Városok Program (MVP) indulásával, ennek a folyamatnak egy fontos állomásához érkeztünk most.

– Akkor dőlt el, hogy a PTE komoly infrastrukturális fejlesztéseket valósíthat meg, a Műszaki és Informatikai Karon most jött el ennek az ideje. A technológiai fejlődés napjainkban rendkívül gyors, nekünk pedig folyamatos fejlődésre van szükségünk. Erre jó példa a ma átadott csarnok – mondta.

Formabontó, innovatív az építészcsarnok

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője emlékeztetett, a MVP indulásakor az egyetemmel kapcsolatosan elhangzott, hogy szükséges a külföldi hallgatók létszámának növelése. Ezt a tettvállalást Pécs a leggyorsabban hajtotta végre a vidéki városok közül.

– Pécs adottságai jók abból a szempontból, hogy a munkaerő mellett a tudás is rendelkezésre áll, már csak a műszaki fejlettséget kell hozzátenni ehhez, és minden adott, hogy külföldi szereplők bevonásával is elinduljon a gazdaságfejlesztés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy múlt héten megtörténtek az első kapavágások a német Thyssenkrupp leendő gyáránál – így a miniszter.

A gépészcsarnok is nagyon látványos lett

Páva Zsolt polgármester szerint a MVP Pécs számára extra segítséget jelentett, de nem csupán anyagilag. Ha az egyetemen keresztül a gazdaságot sikerül összekötni a tudással, akkor a piacra kikerülő munkaerő nagyon sokat jelent a város jövője szempontjából.
A hagyományos fakultánsok mellett Pécsen a műszaki képzés hátrányban volt. Ez most megváltozott. 2015-ben sikerült a politikai támogatást is megszerezni az anyagi forrás mellé, ez jelölte ki az utat.

Az elmúlt évek tanulsága ezzel kapcsolatban az, hogy érdemes, sőt, kötelező a város nagy intézményeinek (város, egyetem, iparkamara, stb.) együttműködni, ez megsokszorozza az erőket. Ha pedig évekkel előre látunk, és hosszabb távon tudunk tervezni, könnyebben lehet haladni a fejlődés útján.

– Bízom abban, hogy az új városvezetés képes lesz átvenni ezt a stafétát, és kívánom, hogy a Modern Városok Program többi eleme is hasonlóan gyorsan tudjon megvalósulni – tette hozzá a városvezető.

Miseta Attila, Palkovics László, Medvegy Gabriella, Páva Zsolt és Jenei Zoltán, a PTE kancellárja

– Nagyon sokat jelent minden egyes hallgatónak ez a beruházás – mondta Medvegy Gabriella, a műszaki kar dékánja. – Jelenleg 2515 hallgató van nálunk a felsőoktatásban.

Nem kevés energiát és áldozatot igényelt a projekt kivitelezése. Volt, hogy összesen 80-90 főt integráltak a megvalósításba, és mivel nincs két egyforma projekt, folyamatosan zajlott az ötletelés, az intenzív munka.

Medvegy Gabriella megköszönte elődeinek is a munkát, hiszen ők indították útjára a most átadott csarnokok felállítását.

Hirdetés