A kocsinkat jó eséllyel nem lopják el Pécsett, viszont a lakásunkat már jobban félthetjük, többek között ez is kiderül a rendőrség tavalyi évét bemutató statisztikájából. Több közterületi bűncselekményt regisztráltak, de a jelek szerint azért is, mert a lakosság bátrabban és gyakrabban hívja a rendőröket. 

Csütörtöki ülésén tárgyalja a pécsi közgyűlés a helyi rendőrkapitányság tavalyi évéről szóló beszámolót. A jelentésből kiderül, tavaly Pécsett több mint 15 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az előző évihez képest, összesen így 3168 esetben kellett eljárniuk a zsaruknak. A nyomozások eredményessége is kifejezetten javult, 61,9 százalékos volt, azaz az ügyek jó részében elkapták a tetteseket.

A betörések felét sem derítik fel

Bár az összes bűncselekmény száma csökkent, ez nem azt jelenti, hogy immár a nyugalom hona lenne Pécs. A lakásbetörések száma, ha kicsivel is, de meghaladta az előző évit, 2017-ben 291 betörést jelentettek. Ráadásul itt a teljes átlaghoz képest jóval kisebb a nyomozás eredményessége is, a statisztika szerint nem éri el a 40 százalékot – azaz sok esetben bizony a bűnözők örülhetnek. (Azoknak, akiknek a lakását tavaly fosztották ki, bizonyára csekély vigasz, hogy 2014-ben volt a csúcspont, akkor 687 esetet jelentettek, ellenben a nyomozások eredményessége még a 25 százalékot sem érte el.) A rendőrségi jelentés ugyanakkor kiemeli: tavaly elkaptak egy ötfős lakásfeltörő bandát, akikre 34 rendbeli bűncselekményt sikerült rábizonyítani.

Ennél is rosszabb az arány a kocsifeltöréseknél, itt ugyanis mindössze a nyomozások 21,7 százaléka zárult eredményesen – viszont azt is el kell ismerni, nincs sok eset, tavaly 64 kocsit nyomtak fel, és vittek el belőlük értékeket, míg például 2010-ben majdnem 300-at.

Reggel is megtaláljuk a kocsit

Amíg például budapesti ismerőseink Facebook-posztjai között gyakran szerepel, hogy ellopott kocsijukat keresik, Pécsett ettől ritkán kell tartani: a statisztika szerint 2017-ben összesen 12 kocsit loptak el, előző évben pedig mindössze hatot.

Az utcán dől el

Nem kérdéses: abban, hogy a lakosok mennyire tartanak biztonságosnak egy várost, nagy jelentőségük van a közterületen elkövetett bűncselekményeknek. A rendőrségi jelentés kiemeli: tavaly Pécsett 673-ról 720-ra nőtt az utcákon, tereken elkövetett bűnesetek száma, de ez annak is „köszönhető”, hogy a polgárok egyre többször hívják a rendőröket, ha úgymond gyanúsat látnak. A nyomozások eredményessége is nőtt a közterületeken, már csaknem 80 százalékos. Tegyük hozzá: sokat segíthet még, hogy több területre is újabb térfigyelő kamerákat telepít az önkormányzat, például a keleti városrészbe és Kertvárosba.

Ebből persze egy is sok

Szerencsére tavaly sem kellett gyakran beszámolnunk gyilkosságról, a rendőrségi statisztika szerint összesen 4 emberölés történt Pécsett 2017-ben – persze ez az a bűneset, amelyből egy is sok.

A testi sértések, súlyos testi sértések száma viszonylag állandó évek óta, az esetek jelentős részét ki is nyomozzák a zsaruk.

Más telefonkeretét töltjük fel

Bár lapunk is foglalkozott vele korábban, a jelek szerint folyamatos az a telefonos csalássorozat, amely során különböző módszerekkel arra vesznek rá felhívott embereket, hogy feltöltős telefonok keretét töltsék fel: a tavalyi rendőrségi jelentés külön is felhívja rá a figyelmet, hogy még mindig gyakoriak ezek az esetek.

Hirdetés