Kit zavarnak Pécsen a kutyával sportolók? Mondd el a véleményed!

A pécsi gazdáknak hatalmas kihívást jelenthet a kutyával való mozgás: egyrészt kevés a négylábú kedvencünkkel űzhető sportok tárháza, ebbel való futásra pedig kevés terep alkalmas Pécsen. Hol tiltják, hol pedig nem tudhatjuk biztonságban kutyusunkat. Marad a futtató? Utánajártunk, milyen kutyás sportok vannak városhatáron innen és túl.

Agility

A kutyás sportok között talán az agility az egyik legkedveltebb. Gyökere, eredete a lovas díjugratásból ered. Az 1970-es években egy angol lovastiszt találta ki, hogy a kutyák is csináljanak hasonló feladatokat, ezzel színesítve a lovas versenyek szüneteit. Hamarosan annyira népszerű lett, hogy világméretű sporttá nőtte ki magát. A lovas díjugratáshoz hasonlóan az ebeknek is egy előre meghatározott sorrendben kell teljesíteniük az akadálypályát, természetesen a gazda irányításával, aki szintén nyelvét lógatva lohol a pálya egyik elemétől a másikig. A cél, hogy lehetőleg hibátlanul, minél gyorsabban száguldjatok végig a pályán: ez mind fizikailag, mind mentálisan kimerítő tud lenni, neked, és a kutyusnak is.

Pécsen több lehetőség is van agilityzni, a Syrius Kutyaiskolában, a Zen Agility Teamnél, a Pécsi Kutyás Grundon, és az Ebtanodában is. Az biztos, hogy remek mozgási lehetőség, azonban ehhez a sporthoz „megfelelő” eb is kell. Azokat a négylábúakat, akiknek sem testfelépítése, sem intelligenciaszintje nem alkalmas agilityre, a világért sem fogjuk felerőltetni a billegő akadályra. De akkor mi marad?

Kutyás akadályfutás, vagy terepfutás

Egyre népszerűbbek például a kutyás akadályfutó versenyek, egyik legnépszerűbb ezek közül a Hard Dog Race. A verseny 6 kilométer hosszúságú pályáján található 16 akadály lehet természetes vagy épített, vizes, sáros, de nem kívánnak különleges felkészültséget. A különleges versenyre azonban csak egyénileg van lehetősége a pécsieknek készülni, hiszen ilyen jellegű csapatos edzések nincsenek egyelőre városunkban.

A kutyás terepfutást más néven canicrossnak hívják, melynek lényege, hogy kutya és ember speciális canicross felszereléssel összecsatolva együtt teljesíti az adott távot. A felszerelés egy canicross hámból, egy rugalmas összekötő pórázból, és egy széles párnázott övből áll. Azon túl, hogy a canicrosst Európa szerte több ezren űzik, edzeni is könnyű rá, hiszen csak fel kell mennünk a Mecsekbe, és uzsgyi!

Mint ahogy arról korábban írtunk, kormányrendelet írja elő, hogy közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területen – a kutyát pórázon kell vezetni, mégpedig olyannak, aki az állat irányítására képes. Közterületen a gazdáknak arról kell gondoskodniuk, hogy más állatot, embert ne haraphasson meg. Ugyanakkor szájkosarat csak a veszélyes kategóriába sorolt kutyákra kell húzni, vagy akkor kell használni, ha az állat jellemzően agresszíven viselkedik.

Futás kutyával: zavarja az embereket?

Soha nem szűnő viták forrása a kutyával való futás a szabadidőparkokban, sportolásra alkalmas közösségi helyeken, mint például a tüskésréti szabadidőpark, vagy a Malomvölgyi-tó. Noha a Tüskésréten is van már kutyafuttató, a labdázás csak a kutyát meríti ki fizikailag, a gazdát nem, ezért sokan veszik a bátorságot és a kis kedvencükkel róják a köröket a tó körül. A tüskésréti körpálya több pontján is táblák figyelmeztetik az embereket, hogy azt csak futásra használják. Bár tábla konkrétan nem tiltja, hogy kisállattal ne kocogjunk a rekortánon, a gazdák és a futók között olykor-olykor parázs vita alakul ki emiatt.

Mint ahogy Erdős Rékától, a Biokom NKft. sajtófelelősétől megtudtuk, a Malomvölgyi- és a Mecseki parkerdő területén valós probléma, hogy szájkosár és póráz nélkül sétáltatják a kutyákat az emberek, annak ellenére, hogy ezekre a területekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közterületekre.

– A Malomvölgyi-tónál, a körsétány területén számos helyen kint vannak felhívó táblák, melyek a kutyasétáltatás szabályaira emlékeztetnek. Az informatív piktogramok ellenére sajnos nem tartják be a „házirendet” a kutyasétáltatók, a Biokomnak viszont hatósági jogköre nincs, így nem tudja betartatni ezeket a szabályokat – teszi hozzá Erdős Réka.

Ugyanez a helyzet a Mecsekerdő Zrt. kezelésében levő területekkel is, mint megtudtuk, kutyát elengedni nem szabad, csak pórázon, indokolt esetben szájkosárral mehetünk ebünkkel erdőjárásra.

Amint Bojcsev Andrástól, a Mecsekerdő Zrt. turisztikai és kommunikációs osztályvezetőtől megtudtuk, szabályosan szinte sehol nem lehet a természetben póráz nélkül kutyát sétáltatni. Mint mondja, a szabálysértési törvény értelmében aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

Te mit gondolsz erről? Te mit sportolsz kutyusoddal? téged zavarnak a kutyával futók, vagy szerinted ez egy kulturált formája a kedvencekkel való sportolásnak?

Hirdetés