Már a 2028-as olimpia lebeg Garamvölgyi Petra szeme előtt

Pár nappal ezelőtt, az U20-as atlétikai világbajnokságon, Nairobiban végzett az előkelő ötödik helyen Garamvölgyi Petra, a PVSK ifjú rúdugrója, ma reggel pedig már Pécsett köszöntötte őt és edzőjét Czerpán István, az egyesület elnöke. Az gyorsan kiderült, hogy ennél még sokkal több is rejlik Garamvölgyiben, aki ha a következő olimpiára talán még nem is, de a 2028-asra mindenképpen ki akar jutni.

hirdetés
Uránia Mozi

Meglepően kipihentnek tűnt Garamvölgyi Petra és edzője, Putsay Zoltán is ma reggel a PVSK Verseny utcai sporttelepén. Hogy ez miért olyan meglepő? Csak azért, mert hajnali egy óra környékén érkeztek meg Kenyából, ahol pár nappal ezelőtt a fiatal rúdugró lány világbajnoki ötödik helyet szerzett.

– Már a kiutazás sem volt egyszerű – mondta el érdeklődésünkre Putsay Zoltán. – A Covid miatt eleve több nagy nemzet, így az USA, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Japán sportolói nem vettek részt a vb-n, és igazából az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy a magyar csapat utazik-e. Busszal mentünk Bécsig, és a reptéren derült ki, hogy a rudakat nem viszi el a repülőgép, amivel megyünk. A csapatvezetőnknek három napjába telt, mire sikerült olyan járatot találnia, amely elvitte a rudakat Nairobiba. A visszaút is ezért volt kicsit nehézkesebb, de végül ideértünk.

Nem is gondolná az ember, hogy mi mindennek kell jól működnie ahhoz, hogy összejöjjön egy vb-ötödik hely. Pedig bizony a Garamvölgyi Petra versenyét megelőző este még mindig a rudakra vártak. Másnap még a bemelegítést is úgy kezdte el a PVSK tehetsége, hogy nem tudta, mivel fog ugrani, de végül az utolsó pillanatban megoldódott a helyzet.

– Az biztos, hogy a verseny előtti napokban nem egyszer sírtam el magam emiatt – utalt a bizonytalanságra Garamvölgyi. – Ráadásul sok csapat a Covidra hivatkozva kölcsön sem nagyon adott volna nekem eszközt, ami persze érthető is. Azért amikor kicsivel a kezdés előtt az edzőm odajött hozzám és a fülembe súgta, hogy megvannak a rudak, hatalmas kő esett le a szívemről.

A fiatal rúdugró azt is elmondta, hogy nagyon különleges élmény volt a világbajnokság. Bár sok olyan külső körülmény akadt, ami miatt a szokásosnál jobban izgult, azért az nagy lökést adott neki, hogy a bevonulás itt már a felnőttvilágversenyeket idéző volt, név szerint szólították be a versenyzőket a stadionba.

– Az Eb korábban nem sikerült jól, ott nagyon izgultam, és rosszul is álltam a versenyhez – ismerte be a vb 5. atléta. – Most már sokkal jobban éreztem magam, a kontinenstorna után már néhány barát is volt ott, így könnyebben ment az egész. Azt egy kicsit bánom, hogy a harmadik helyen végző riválisom ugyanannyi centit ugrott, mint én, csak neki elsőre ment az összes magasság, nekem pedig általában csak második kísérletre. De nem baj, ebből is sokat tanultam.

Czerpán István, a PVSK elnöke az egyesület nevében gratulált Garamvölgyinek az elért eredményhez, és rögtön ki is emelt valamit, ami szerinte a jövőre nézve nagyon biztató.

– A gyengébben sikerült Eb után most igazolta azt Petra, hogy igazi versenyző típus – mondta Czerpán. – A kudarc csak megedzette, tanult belőle, és felállt. Ebből lehet később igazán nagy eredményeket felépíteni.

Ennek pedig aligha lesz majd gátja a PVSK, ugyanis az elnök kiemelte, hogy a jövőben teljes mellszélességgel állnak Garamvölgyi mellett, ha szükséges akár extra támogatásokra is számíthat a fiatal tehetség. Erre minden bizonnyal szükség is lesz, azt ugyanis Putsay Zoltán is levezette, hogy a minél sikeresebb jövőbeli szereplés érdekében nagyon fontos lesz, hogy mostantól több nemzetközi versenyen tudjon részt venni a sportoló.

– Most jön az első olyan éve, amikor már szükség lesz a napi két edzésre is, ha nem is minden nap, de hetente két-három alkalommal biztosan – árulta el az edző. – Éppen ezért már intézzük, hogy szeptembertől magántanuló lehessen.

Biztos nem lesz egyszerű ez Garamvölgyinek, hiszen a gimnáziumban idén lesz végzős. Az azonban nem kérdés, hogy már az azt követő időszakra is készül a sportoló.

– A sporthoz valamilyen formában kapcsolódó szakon szeretnék majd tovább tanulni, és az is biztos, hogy Pécsett – mondta. – Mivel úgy tűnik, hogy jövőre elkészül itt a PVSK sporttelepén a futófolyosó, nincs okom azon gondolkozni, hogy máshová menjek. A következő nagy cél a jövő évi U20-as vb Kolumbiában, és természetesen jó lenne a 2023-as, hazai rendezésű felnőtt-világbajnokságon is indulni. A következő olimpiában még nem feltétlenül gondolkozom, hiszen az már nagyon közel van, de a 2028-as ötkarikás játékokon szeretnék ott lenni.

Erre pedig minden esélye meg is lehet, főleg, hogy edzője szerint még nagyon sokat tud majd fejlődni.

– Szerencsére még elég sok technikai hibája van – mondta mosolyogva Putsay. – Ez ugyanis azt jelenti, hogy van hova fejlődni, van min javítani. Ebben a korban a statisztikák azt mondják, hogy évente 20 centit lehet fejlődni. Éppen ezért jövőre a 440 centi lesz az elvárás Petrával szemben, szerintem ennek meg is fog tudni felelni. A nagy kérdés az, hogy utána hogyan fejlődik tovább. Ha a sérülések elkerülik, és ugyanilyen lesz a hozzáállása, akkor sok szép eredmény van még előtte.