Újabb szakasza készül el a megújuló mecseki főközlekedési tengelynek, hamarosan kezdődik a Surányi út aszfaltozása. A Magaslati út már elkészült, használható a Bálicsi út és a Kodály–Petőfi úti körforgalom közötti új tehermentesítő út is. A program nem áll le, most a vízszolgáltató beruházása zajlik az Angster úton.

hirdetés
Uránia Mozi

A pécsi önkormányzat a Miniszterelnökségtől kapott mintegy egymilliárd forintos támogatás révén indította el a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyének felújítását, illetve egy új út kialakítását. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a programban célul tűzték ki a Magaslati út, a Surányi út, az Angster út teljes felújítását, illetve egy új tehermentesítő út megépítését a Bálicsi út és a Kodály–Petőfi úti körforgalom között.

Az Angster úton is dolgoznak már

Az autósok már tapasztalhatják, hogy a program több eleme el is készült: használható az új tehermentesítő út, illetve új aszfaltburkolaton mehetnek a kocsik a Magaslati úton is. A munkákat úgy alakították, hogy előzőleg a közműveket is kicserélik, így kisebb az esélye a meghibásodásnak, és annak, hogy az új aszfaltot bontani kelljen.

Éppen ezért dolgozott korábban a kivitelező a Tettye Forrásház megbízásából a Magaslati, a Surányi úton, most pedig az Angster úton. Itt 1970-ben fektették le a csöveket, idén már kétszer is volt csőtörés, így mindenképp indokolt a munka.

Ahogy korábban megírtuk, a munka a Székely Bertalan utca irányából kezdődően 100-300 méteres szakaszokban, félpályás forgalomkorlátozás mellett halad. Annak érdekében, hogy már a felújítás során minél hamarabb újra biztosított legyen az akadálymentes forgalom, az egyes szakaszok végén aszfaltszintig helyreállítják az utat.

A Mecsekoldal újabb szakasza újul meg

A Surányi úton már korábban kicserélték a vezetékeket, s mint a városházától megtudtuk, a tervek szerint április 16-án indul a végleges aszfaltburkolat kialakítása – ha ez befejeződik, a Magaslati után újabb fő közlekedési út lesz gyakorlatilag vadonatúj a Mecsekoldalban. Ebben a városrészben egyébként mintegy 25 ezren élnek, és az átlagosnál jóval több a gépkocsi is.

Kilométernyi csövet cserélnek a Mártírok útján

Folyik a munka Pécs egy másik területén, a Mártírok útján is, itt szintén a Tettye Forrásház kivitelezői dolgoznak, ez, illetve az Angster úti munka értéke együttesen mintegy félmilliárd forint. Itt egy kilométernyi csövet cserélnek ki a Szabadság utca és a Megyeri út között – ez Pécs egyik legforgalmasabb gyűjtőcsatornája, napi 5500 köbméternyi szennyvíz folyik át rajta.

Folyik a munka a Mártírok útján

A munkálatokat nyolc ütemre bontották, jelenleg az egyik legfontosabb közlekedéstechnikai korlátozás, hogy a Mártírok útja Rét utca–Szabadság utca közötti szakaszán csak a buszok járhatnak (kihagyva a déli Rét utcai megállót), autóval nem lehet behajtani egyik irányból sem, várhatóan április végéig. A teljes szakasz felújítása a tervek szerint augusztusig tart, további részletek ITT olvashatóak a beruházásról.