Az elmúlt pár hónapban két világszerte ismert óriáscég jelentette be, hogy Pécsett nyit új gyárat, emellett több már itt működő vállalat azt jelezte, bővít. Sokakban megfogalmazódott, lesz-e elég munkaerő. Pécsett kedvezőbbek az állástalansági mutatók, ám Baranyában még más a helyzet.

Pár hónapja a dél-koreai Hanon közölte, hogy gyárat épít Pécsett, a Déli Ipari Parkban, és több mint 450 új dolgozót kíván oda felvenni, a napokban pedig a thyssenkrupp jelentette be hivatalosan döntését: a német óriáscég 200 új munkahelyet teremt Pécsett. Ráadásul, amint arról a közelmúltban beszámoltunk, számos Pécsett működő vállalat is bővítést tervez vagy éppen már javában végre is hajtja azt.

A legfrissebb, májusi munkanélküliségi adatokat megnézve azt láthatjuk, Pécsett az országos átlagnál kevesebben keresnek munkát: a Dunántúl legnagyobb városában, azaz itt 3,54 százalékos az állástalanok aránya, míg Magyarország egészén 3,78 százalékos ez az érték. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból az is kiderül, Pécsett mintegy 100 ezer a munkaképes lakosság száma, ebből májusban 3534-en voltak állás nélkül. A legnehezebb helyzetben kétségkívül azok vannak, akik már több mint egy éve munkanélküliek (tegyük hozzá, általában az ő képzettségük is a legalacsonyabb), ők csaknem ezren vannak a kicsivel több mint 3500 pécsi munkanélküli körében.

Nemsokára már a thyssenkrupp is munkaerőt keres az új pécsi gyárába

Baranya egészét tekintve ugyanakkor nem ilyen kedvező az arányszám, hiszen míg Pécsett jobb a helyzet az országosnál, a megyei adat már rosszabb annál: 5,5 százalékos. Sok kis faluban rendkívül magas a munkanélküliek aránya, de a nagyobb baranyai városokban is rosszabb a helyzet a pécsinél. Komlón 4,69 százalék (ez csaknem 800 embert jelent), Mohácson 5,98 százalék (több mint 750 állástalan), Siklóson 8,67 százalék (568 ember), míg Szigetváron 8,39 százalék az állástalanok aránya, ami szám szerint több mint 600 főt jelent.

Arra pedig valószínűleg még sokan emlékeznek, amikor az azóta megszűnt Elcoteqbe szervezett buszokkal hozták Baranya távolabbi tájairól is a dolgozókat a műszakokra, de jelenleg is vannak olyan cégek, amelyek akár 100 százalékban térítik a dolgozójuk bejárási költségeit.