Nem is gondolnád: a béke szigetét találjuk a belvárosi forgatag kellős közepén

A közösségi kertművelésnek sok-sok éve nagy hagyománya van hazánkban és külföldön egyaránt. Sokan vannak ugyanis, akiknek nincsen lehetőségük saját otthonukban kertészkedni, de kedvük lenne hozzá. Pécsett még nem régóta van lehetőség bekapcsolódni effajta, az embereket összehozó, lélekmelengető, sőt a környezetnek is hasznára váló tevékenységbe. Videós csapatunk a Zöld Folt Közösségi Kertben járt, mely egy üde színfolt a város szívében, a Király utca egyik meglepően eldugott zugában. 

hirdetés
Uránia Mozi

2018 őszén hozta össze egy előtte teljesen elhanyagolt, kihasználatlan telken néhány lelkes civil a mára már 35 parcellával, 4 magaságyással, fűszerspirállal, levendula- és virágoskerttel, zöldségessel-gyümölcsössel büszkélkedő közösségi teret, melyen azóta családok, fiatalok és idősek együtt művelhetik – az egyesület által, pályázati keretből biztosított eszközökkel – a kedvükre való növényeket.

Hajba Gergő kertkoordinátor, aki az alapítótagok között kezdett dolgozni a közösségi helyszínen, lapunknak elárulta, kosárközösségnek induló, vásárlási preferenciacsoport volt az alapötlet, aztán hamar arra jutottak, hogy egy területhez kellene kötniük ezt.

„Arra gondoltunk, jó lenne, ha magunknak termelnénk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, konstruktívan töltenénk el a szabadidőnket, barátkoznánk és ismerkednénk, közösséget alkotnánk”

– tette hozzá.

Igazi barátságok születnek a szorgos munka közben

2018-ban kezdték el itt a kultivációs munkát, majd 2019 tavaszán jöhettek a tényleges mezőgazdasági feladatok. Jelenleg 40 főt foglalkoztat ez a dolog, a legtöbben 30 év körüliek, de vannak közöttük gyerekek és szépkorúak is. Van, aki a kezdetektől részt vesz, de olyan új tag is akad, akit a Holnap című francia dokumentumfilm inspirált a közösségi kertészkedésre.

Szabolcsi Marcell, a kert másik koordinátora arról beszélt, hogyan juthat az ember parcellához a Zöld Foltban. Az érdeklődőknek azt ajánlotta, vegyék fel velük a kapcsolatot a közösségi média felületén; az igényléseket általában év elején dolgozzák fel, az egyesületi újraalakulógyűlés előtt.

„Idén minden hozzánk csatlakozó tag javaslatot tehetett valamilyen projektre, mely a közösségi kert formálására vonatkozott. Nem szedtünk tagdíjat, hanem az ezekben a munkatervekben való részvétel volt a tagság feltétele”

– így Szabolcsi Marcell.

A legtöbben munka után, vagy hétvégente látogatnak el a parcellájukhoz

Nagy előnye a pécsi közösségi kertnek, hogy a belváros szívében, a Király utca 7. szám alatt található, így könnyen és kényelmesen megközelíthető a hobbikertészek számára.
A csapat koordinátoraitól megtudtuk, nem volt könnyű feladat megtalálni a területet és megegyezni róla a tulajdonossal. Nemrég pályáztak egy második telek tereprendezésére is, azonban elmondása szerint egyelőre nem tudtak eljutni a szerződéskötésig a városvezetéssel, hogy megkezdhessék a munkát. Az első kert egyébként osztatlan közös tulajdonú területen fekszik, a pécsi önkormányzat, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., valamint az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda rendelkeznek fölötte.

A közös területekre ültetett zöldségekből és gyümölcsökből bármely tag hazavihet

Íme, itt van még néhány kép, kedvcsinálónak: 

hirdetés
Uránia Mozi