Olcsó telkek, új elektromos buszok, kivonulás – ülésezett a pécsi közgyűlés

Kilenc órától ülésezett a pécsi képviselő-testület, 39 napirendi pont volt. A legérdekesebb történésekről és döntésekről élőben számoltunk be az alábbiakban.

Ami biztosnak tűnik:

  • Módosítják a költségvetést.
  • Elfogadhatják a fiatal családosok olcsó telekhez jutását segítő Dénesi Ödön programot.
  • Megválaszthatják környezetvédelmi és fenntarthatósági biztosnak dr. Kóbor Józsefet, az LMP képviselőjét.
  • Nyolc új elektromos busz beszerzésére bólinthat rá a testület.
  • Ha eddig nem tangózott, mert tiltva volt, akkor ez az Ön napja, a közgyűlés ugyanis várhatóan feloldja a százéves tiltást.
  • Ezeken kívül egészen biztosan lesz kemény politikai adok-kapok is, meglepő lenne, ha például a hétvégi Pécs Pride nem kerülne szóba.

19.30: Véget ért a közgyűlés mai, maratoni ülése.

19.10: Tíz perc technikai szünet

A testület elutasította Kővári határozati javaslatát.

18.30: Berényi Zoltán és Kamarás Péter (ÖPE-KDNP): nem uszítottak a Pécs Pride ellen, ezt kikérik maguknak.

Kunszt Márta (DK): a kormány azt kommunikálja, hogy a szülő felel a gyerekek szexuális felvilágosításáért, most meg megkérdőjelezik a szülők döntését. A kormány politikája osztja meg az embereket ez ügyben. A rendőri készültség az ellentüntetés miatt volt, mert „idehívták” a Mi Hazánkat. A Fidesz azért tartja felszínen a témát, hogy politikai tőkét  kovácsoljon belőle.

Kővári János (ÖPE-KDNP): Határozati javaslatuk arról szól, hogy az önkormányzat hogyan járjon el legközelebb egy hasonló rendezvény kapcsán, és hogy azokat, akiket kár ért a rendezvény miatt, kártalanítsák.

Lovász István jegyző: a gyülekezési törvény alkotmányjogi alapokon áll. A gyülekezési hatóság a rendőrség, amely dönt az ilyen esetekben. Nincs akadálya információcserének a hatóságok között, de a jogszabály ilyen kötelezettséget nem ró az önkormányzatra. Közigazgatási értelemben nem is hatósági jóváhagyásról van szó, a joggyakorlást a rendőrség „tudomásul veszi”.

Bognár Szilvia (Mindenki Pécsért – DK): vannak a társadalomban olyan csoportok, amelyek hátrányos helyzetben vannak, ezeket segíteni kell, nem számít, hogy kisebbségben vannak.

Kővári János: Nem a „nemi kisebbségekről” szól a tiltakozásuk, hanem a rendezvényről.

Nyőgéri Lajos: szerinte a pécsiekben volt egy kép a Pride-ról, de a rendezvény bizonyította, hogy alaptalanok voltak a félelmek, hiszen semmilyen megbotránkoztató momentum nem történt.

17.40: Vita a Pécs Pride körül

Kővári János (ÖPE-KDNP) nehezményezi, hogy az általa előterjesztett napirendi pontra sokat kellett várni. Emlékeztetett, hogy elektronikus petíció útján 11 ezer ember tiltakozott a Pécs Pride ellen. Bírálta, hogy a polgármester az esemény előtt és után sem tartott közmeghallgatást. A városvezetés közvélemény-kutatását is említette, ami alapján szerinte „nem érdekli a baloldali politikusokat a pécsi polgárok akarata”. Azt mondta, a pécsiek 70 százaléka elutasította a Pride-ot. Az igazság az, hogy 57 százaléka. A képviselő arról is szólt, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték a felvonulás miatt. A parkolási nehézségekről is beszélt, majd arról, hogy neki a felvonulással van baja, nem pedig a kisebbségekkel. Kővári szerint sok gyerek vett részt a szerinte szexuális propagandát tartalmazó rendezvényen. Végül javasolta egy olyan vizsgálóbizottság felállítását, mely a rendezvénnyel kapcsolatban érkező esetleges lakossági és vállalkozói panaszokat, kártérítési igényeket kezeli majd. Indítványozta továbbá, hogy legközelebb az önkormányzat vegye figyelembe a pécsiek érdekeit, ha ilyen eseményre kerül sor.

Csizmadia Péter (Fidesz) felszólalásában azt kérte az önkormányzattól, hogy ha ilyen típusú rendezvényre kerül sor, akkor biztosítsák megfelelő módon a kereteket hozzá. Kijelentette, véleménye szerint „Pécs liberális és befogadó város”, így „nincs szükség a Pécs Pride-hoz hasonló, indulatokat szító eseményekre”.

Péterffy Attila személyes véleményét fogalmazza meg: „Kővári János felterjesztése politikailag elfogadhatatlan. Azért jelentkeztem polgármesternek, hogy az ilyen felelőtlen politikával szemben fel tudjak lépni. Ebben az uszításban, politikai ámokfutásban nem vagyok hajlandó részt venni.”

Péterffy Attila és több önkormányzati képviselő kivonul a teremből.

Berényi Zoltán (KDNP-ÖPE) azt mondja, nem tudja, milyen uszításról beszél a polgármester. Csizmadia Péter (Fidesz) struccpolitikának nevezi a városvezetők távozását.

Nyőgéri Lajos arról beszél, hogy a Pécs Pride civil kezdeményezés volt, nem pedig uszítás.

Kővári János (KDNP-ÖPE) megköszöni a DK és a Jobbik képviselőinek, hogy ők nem hagyták el a termet. Ezután gyávaságnak nevezi Péterffyék viselkedését és azt taglalta, hogy ők szerinte tényeket közöltek a rendezvényről.

17.26: Szándéknyilatkozat a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról

Nyőgéri Lajos alpolgármester veszi át az ülés vezetését.

P. Horváth Tamás  arra emlékeztetett, hogy Öt torony című regényében írt arról, hogy Pécs szerb megszállása után, 1922-ben a pécsi városvezetés betiltotta a tangót. A képviselő a PécsMa.hu-nak korábban elmondta, ez a bizarr helytörténeti momentum adta az ötletet arra, hogy a tangó és az argentin kultúra köré egy minifesztivált szervezzenek, a diplomáciai kapcsolatokat is erősítve.

Úgy tűnik, a napirendi pont kapcsán nagy az egyetértés a képviselő-tesületben: Csizmadia Péter (Fidesz), Ruzsa Csaba és Hári József (Fidesz) mindannyian támogatásukat fejezték ki a tangó „felszabadítását” illetően. Bognár Szilvia (Mindenki Pécsért) egyenesen „bájosnak” nevezte azt.

Lovász István jegyző kérdésre beismerte: a tánc korábban sem volt jogilag tilos, ez egy szimbolikus feloldás, mely az ünnepségsorozatot is üdvözli.

Megszavazták az előterjesztést.

17.25: Alapítványok kulturális célra történő támogatása

Megszavazták az előterjesztést.

17.22: Alapítványok Választókörzeti keretből történő támogatása

A Meszesért Alapítványt 200, az Egészségesebb Gyermekévekért Alapítványt 150, a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítványt 100 ezer forinttal támogatnák – mondta el Péterffy Attila.

Megszavazták az előterjesztést.

17.20: Alapítványok Civil keretből történő támogatása

Az Eck Imre Közalapítványt 500 ezer, valamint a Pitypang Művészeti Alapítványt is 500 ezer forinttal támogatnák – mondta el Péterffy Attila.

Megszavazták az előterjesztést.

17.15: A Pécs Története Alapítvány Polgármesteri keretből történő támogatása

Péterffy Attila ismertette, hogy a „Láthatatlanok” című film elkészítésének segítésére fordítana 1 millió forintot.

Megszavazták az előterjesztést.

17.12: Döntés az Önkormányzat Pécsi Testvérvárosi Egyesületben betöltött tagsági jogviszonyáról

Péterffy Attila arra emlékeztetett, hogy a nevezett napirendi pontot egy korábbi közgyűlésen elhalasztották, nyáron azonban tárgyalásokat folytattak.

Zag Gábor az egyesületből való kilépés mellett érvelt, emellett azonban kiemelte: jó lenne, ha létezne olyan egyesület, mely aktívan segíti Pécset a testvérvárosokkal való kapcsolattartásban.

Megszavazták az előterjesztést.

17.02: Pécs, Anikó u. 1. sz. alatti ingatlan tornatermeinek haszonkölcsönbe adása

Nyőgéri Lajos arról beszélt, hogy a tornatermet nem csak bérbe adnák, de fel is újítanák majd.

Fogarasi Gábor (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy sok sportoló azért hagyta el a várost, mert nem talált megfelelő tornatermet, így szerinte támogatandó az ingatlan későbbi felújítása.

Ruzsa Csaba azzal egészítette ki a hozzászólásokat, hogy egy éves kölcsönbevételi szerződést kötnének, ez idő alatt kellene a kivitelezést előkészítenie a Pécsi Városfejlesztési Zrt. munkatársainak.

Megszavazták az előterjesztést.

16.54: Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesülettel kötött haszonbérleti szerződés módosítása

Ruzsa Csaba és Fürj Csaba (Jobbik) foglalják össze az egyesület tevékenységét, a civil szervezet támogatásának fontosságáról.

Megszavazták az előterjesztést.

16.49: Baranya Megyei Kormányhivatallal kötött ingyenes ingatlanhasználati megállapodás módosítása

Ruzsa Csaba arról beszél, hogy a Rét utca 4/1. szám alatti volt tankonyha épületét bontanák le és helyére többszintes irodaépület kerülne, így a város érdeke a megállapodás módosítása.

Megszavazták az előterjesztést.

16.48: Miénk itt a tér pályázat támogatási szerződéseinek meghosszabbítása

Megszavazták az előterjesztést.

16.45: Támogatási Szerződés megkötése a Zöld Busz programhoz kapcsolódóan (ZFR-ZBP-005)

Ruzsa Csaba beszél a pályázati szempontokról, a programhoz kapcsolódó előzményekről.

Megszavazták az előterjesztést.

16.35: A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (SECAP) elfogadása

Kóbor József, környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízott röviden ismerteti a SECAP-ot: többek között említi a nemrég felújított „Árpád” iskolát és az e-buszokat is.

Megszavazták az előterjesztést.

16.25: Rövid szünet után folytatódik a közgyűlés. Nagy Jenő utcai Óvoda energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó döntések meghozatala

Barkóczi Csaba (Fidesz) javasolja, hogy más pályázatra nyújtsanak be pályázatot, az eredeti forrást pedig csoportosítsák át.

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója válasza: átcsoportosításra nincs lehetőség, bruttó 180 millió forintot szeretnének 100 százalékban fordítani a műemléki épületre, melyre a jelenlegi pályázati konstrukció lehetőséget ad.

Megszavazták az előterjesztést.

16.05: A KEHOP-2.1.11 – Víziközmű-hálózatok átalakítása hatékonyságnövelő fejlesztése c. pályázattal kapcsolatos döntések meghozatala

Ruzsa Csaba: Végre nem csak az állami, hanem az önkormányzati vízszolgáltatók is pályázhatnak uniós pénzekre a fejlesztéseikre, amit a Tettye Forrásház Zrt. meg is fog tenni. Nem biztos, hogy nyernek, de bizakodóak.

Megszavazták az előterjesztést.

15.40: Dénesi Ödön kedvezményes telekvásárlási program pécsi fiatalok számára

Fogarasi Gábor (Jobbik): Elsőként 15 lakótelekkel indul a program. A Mécses utcai telkek Pécs északkeleti részén helyezkednek el, a Hársfa utcától északra, Borbálatelepen. Az értékbecslés szerint a telkek összértéke 100 millió forint plusz áfa. A Fagyöngy és a Neumann János utcában fognak telkeket kialakítani, ha a Mécses utcaiak elkelnek, de erről most nem döntenek.

Csizmadia Péter (Fidesz): később érdemes lenne Hirdben, Vasasban, Somogyban gondolkodni.

Megszavazták az előterjesztést.

15.25: A közgyűlés Péterffy Attila kezdeményezésére címzetes főjegyzői cím adományozását kezdeményezi dr. Lovász István jegyzőnek.

14.40: Környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízott megválasztása

Kóbor Józsefet (LMP) díjazás nélkül környezetvédelmi biztossá választhatja meg a közgyűlés.

Kóbor Józseffel készített korábbi rövid interjúnkat itt olvashatják:

Dr. Kóbor József: Ugyanazt fogom csinálni, mint eddig, csak hatékonyabban

A fideszesek és szövetségeseik (Csizmadia Péter, Berényi Zoltán) azt nehezményezik, hogy ugyanakkora keretet kap, mint a megválasztott képviselők.

Barkóczi Csaba (Fidesz): szerinte az, hogy Kóbor nem kap pénzt a munkájáért, azt mutatja, hogy a városvezetés nem tartja sokra ezt a pozíciót.

Péterffy Attila: Eddig a Fidesz-képviselőinek az volt a baja, hogy túl sokat keresnek a városvezetés által kinevezett vezetők.

Megszavazta a biztosi kinevezést a közgyűlés.

14.25: Barkóczi Csaba (Fidesz) kérdéseivel folytatják az ülést: 1. a Szabadság utca problémáit sorolja: a megmetszetlen platánfákról lehulló faágak, a csatornákat eltömítő avar, és a varjak. Mikor lesz végre rend az utcában? 2. Az Indóház tér nyugati része rossz állapotban van. Mikor lesz felújítva?

Péterffy Attila: 1. ez év novemberben metszik a százéves platánfákat. Kérelmet nyújtott be a Biokom a természetvédelmi hatósághoz, hogy a „legproblémásabb” varjúfészkeket el lehessen távolítani (a vetési varjú védett állat). 2. Idén megtörténik az Indóház tér hibáinak javítása.

14 óráig ebédszünet

12.15: Építési telkek kedvezményes értékesítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotása

A „Dénesi Ödön” telekvásárlási program első lépéseként az önkormányzati tulajdonú Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő telkek kedvezményesen értékesítené pécsi fiatalok részére, ezt a későbbieknek az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bevonása követheti. A programról itt írtuk részletesen:

Fél áron kínál telkeket az első otthonukat építőknek a pécsi önkormányzat

A tervezet szerint kedvezményes telekvásárlásra azok a legalább 10 éve Pécsett lakcímmel rendelkező 18–40 év közötti lakosok pályázhatnak, akik önálló ingatlantulajdonnal nem rendelkeznek. Az adásvételi szerződésbe biztosítékok is beépítenek. Amennyiben a nyertes pályázó 2 éven belül nem rendelkezik hatályos használatba vételi engedéllyel, úgy a telek visszakerül az értékesítőhöz. Az adásvételre szánt építési telkeket jelzálogjoggal és elidegenítési tilalommal biztosítja az értékesítő.

Csizmadia Péter (Fidesz): ez egy támogatható kezdeményezés. Módosító javaslatai a normatív feltételekhez: ne csak az állandó lakóhely számítson, hanem az egyetemisták miatt a tartózkodási hely is, és a tíz év rövidüljön le 5 évre. Feleslegesnek érzi bírálóbizottság létrehozását, hiszen objektív feltételek vannak. Kettő helyett négy év legyen a használatbavételi engedély megszerzésére, ez életszerűbb előírás. Ha öt éven belül adna túl az ingatlanon a vevő, akkor ne a kedvezmény összegét veszítse el, hanem annak kétszeresét.

Ruzsa Csaba alpolgármester: a bizottság felállítása szerinte indokolt, és az ötéves eladási „moratóriumot” sem támogatja. Azt elfogadja, hogy a két év rövid, de a négyet viszont úgy fogadja csak el, hogy a 3. év végére a készültség 50 százalékos legyen. Utóbbit elfogadta a közgyűlés.

Megszavazta az előterjesztést a testület.

10.25 Pécs építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítása + kapcsolódó döntések meghozatala

  • A Déli Ipari Parkot célozva az utóbbi időben jelentős számú kis- és közepes vállalkozás jelent meg telephely-fejlesztési szándékkal, ezért a minimális telekméretet 2500 négyzetméterről 1100 négyzetméterre csökkentik.
  • Az Artmoon Kft. a Pécs, Megyeri út 80. szám alatt, a Pécs Plaza mellett 3,4 hektáros ingatlanon 400 lakásos lakóparkot építene. A fejlesztés becsült értéke 10 milliárd forint. Jelenleg a terület gazdasági kereskedelmi szolgáltató övezetbe van besorolva. A beruházó „településközpont terület” kijelölését kér a telekre és a környezetére is, hogy a tervezett fejlesztést végre tudja hajtani. Növekszik a maximális épületmagasság értéke 12,5 méterről 20 méterre. Mivel a több száz lakáshoz nagyszámú gépkocsi is tartozik majd, ezért a forgalmi problémák kezelése érdekében a Garázs utcát „kikötnék” az 57. sz. főútra, így a közterület-szabályozás is megváltozik. Ez utóbbi utat a kérelmező fogja saját költségén megépíteni és a város számára átadni.
  • A Hotel Palatinus, az egykori Nádor Hotel és az Aranyhajó panzió azonos tulajdonba került. Az új tulajdonos jelentős fejlesztéseket kíván végrehajtani, viszont változtatásokat kért a beruházások megvalósítása érdekében az építési szabályozásban, amit az önkormányzat támogat.

Csizmadia Péter (Fidesz): a Megyeri úti beruházást nem támogatja a Fidesz.

Kővári János (ÖPE-KDNP): Megyeri úti beruházás: növekszik a telek értéke az átminősítéssel, miért nem kér valamit ezért cserébe az önkormányzat, miért nem kérik, hogy a Melinda parkot fejlesszék, hiszen „ők is fogják használni”. (Itt nyilván arra gondol, hogy a majdan itt lakók is használni fogják.) Külön szavazást kér erre a részre, nem támogatják a Megyeri úti telket érintő javaslatot.

Ruzsa Csaba alpolgármester: 200 milliót költ el a beruházó a közlekedésfejlesztésre, az elkerülő utat is érintő útfejlesztést az illetékes minisztérium elfogadta. Örüljünk annak, hogy új, energiatakarékos lakások épülnek Pécsett, ezekre nagyon nagy igény van a fiatalok részéről.

Fürj Csaba (Jobbik): a mostani városvezetést dicséri, hogy egy ilyen léptékű beruházás valósul meg Pécsett. Hogy jön ide a Melinda park, nem érti, egy egyesület kezelésében van.

Csizmadia Péter (Fidesz): ez a beruházás ezen a területen több problémát fog okozni, mint amennyit megold. Épüljenek lakások, de szétszórva a városban.

Hári József: a parkolási gondokat ez a lakópark csak növelni fogja. Kóbor József ma megválasztandó környezetvédelmi biztos véleményére kíváncsi.

Kóbor József (LMP): rossznak tartja, hogy egy ilyenre engedélyt lehet adni úgy, hogy nincs előírva a parkolás megoldása. Pozitívum, hogy korszerű, energiatakarékos lakások lesznek, és az is, hogy az alsó középosztályt itt lehet tartani ezzel a városban. Pozitívum az is, hogy nem a város peremén van és nem a Mecsekoldalon. 2010-ben itt kiirtották a kiserdőt, mert áruházat építettek ide, a problémák a területen ezzel kezdődtek. A dugókra az a megoldás, hogy buszra kell szállni, reméli, hogy mire a lakópark megépül, javul a tömegközlekedés színvonala. Szerinte szükség van arra, hogy ilyen jellegű beruházások szülessenek.

Kővári János (ÖPE-KDNP): nem ért egyet Kóbor Józseffel. Szerinte több ezer lakás áll most is üresen a városban. Nem fogja bírni az úthálózat a megnövekedett forgalmat.

Ruzsa Csaba Kővárinak és a fideszeseknek: Önök hagyták rohadni tíz évig azt a területet, kamionok parkoltak ott. A hatályos törvény egy új lakáshoz egy parkolóhelyet ír elő, mi 400 lakáshoz több mint 500-at kértünk, azaz túlteljesítették a törvényi előírásokat. A beruházó vállalta, hogy döntően helyi cégeket von be a beruházásba, ami gazdasági növekedést indít el.

Topán László (Momentum): bizottsági üléseken ezek a kérdések felmerültek és válaszokat is kaptak. A teremgarázs például azért nem lehetséges, mert nagyon magas a talajvíz a területen. Reggel autóbusszal jött be a két gyerekével, majd besétált a városházára. Igenis lehet Pécsett busszal, kerékpárral vagy gyalog közlekedni, nem csak autóval.

A tervezetnek megfelelően módosították a rendeletet.

Megjegyzés: a Fideszt az előző ciklusban a mecsekoldali, Pollack-strand melletti, Golden Corner-beruházás nem zavarta, sőt, kreatív módszerekkel segítették azt.

Kreatív módszerekkel segíti a Pollack strand melletti luxuslakópark építtetőjét az önkormányzat

9.50 Pécs város településképi rendeletének módosítása:

Nem igazán tartozik a tárgyhoz, de Kővári János (ÖPE-KDNP) felveti, az utóbbi időben olaj- és egyéb foltok alakultak ki a Széchenyi téren, plusz a Szentháromság szobor déli oldalának talapzata rossz állapotban van.

Péterffy Attila: észlelték a problémákat, a Biokom nagy erőkkel takarít és az említett szobor felújítására is kérnek be árajánlatot.

Kővári János: megyei önkormányzat fenntartható fejlődési biztosaként beszél arról, hogy a Bóbita bábszínházat fel kellene újítani. A Lyceum templom és más ingatlanok a rossz vízelvezetés miatt vizesednek, ezt meg kell oldani, készüljön erre fejlesztési terv.

Megszavazták a módosítást.

9.15 Az önkormányzat idei költségvetésének módosítása:

A tervezet szerint az eredeti, 49 milliárdos bevételi és kiadási főösszeg több mint 19 milliárddal emelkedik, és 68 milliárdra változik.

Csizmadia Péter némileg előreszaladva a környezetvédelmi biztosi pozíció létrehozásáról beszél. Szerinte az az évi egymilliós keret, amit biztosítanak a pozícióhoz, fölösleges pénzköltés, még akkor is, ha Kóbor József díjazás nélkül végzi ezt a tevékenységet. Szerinte ezt a munkát a hivatali apparátus is el tudja végezni.

Barkóczi Csaba (Fidesz): szarkasztikusan gratulál a polgármesternek. Mint mondja, a 2019-es választások után arról volt szó, hogy 23 milliárdos a hiány, ehhez képest most 8 milliárdos tartalék van. Ezek szerint Péterffy Attila pénzt tudott varázsolni szűk két év alatt.

Schmuck Roland (MSZP): az előterjesztés nem Kóbor Józsefről szól, az ő kerete egészen kicsi része a költségvetésnek. Bizottsági elnökként azt mondja, technikai jellegű az előterjesztés, ami teljesen rendben van.

Csizmadia Péter: ez nem bagatell tétel, hiszen más fontos dolgokra nem jut pénz.

Ruzsa Csaba alpolgármester: politikai blablának minősíti a fideszesek felvetéseit, Barkóczinak azt javasolja, végezzen el egy mérlegképes könyvelői tanfolyamot.

Lovász István jegyző: kérdésre válaszolva elmondja, 1 millió 200 ezer forintba került a Pécs Pride-dal kapcsolatban megrendelt tanulmány, három ajánlattevőt kértek fel előzetesen a munkára.

Schmuck Roland: lehet, hogy valahol többet költenek, mint korábban, de máshol pedig sokkal többet spórolnak.

Barkóczi Csaba: ha ekkora hiánya és adóssága van, miből jutott a vezérigazgatói, cégvezetői magasabb fizetésekre, például a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) vezetőjének fizetésére..

Ruzsa Csaba alpolgármester: Az a 8 milliárdos megtakarítás, amiről Barkóczi Csaba beszél, nem létezik. Kötelezettséggel terhelt maradványról van szó. Például az új vásárcsarnok építésére, vagy más beruházásokra az önkormányzat számláin vannak összegek, de ezek nem szabad források. Nem érti, mit nem értenek ezen a fideszesek. Emlékeztet: a fideszes időből itt maradt adósság miatt idén is ki kell fizetni törlesztésként a városnak 1,7 milliárd forintot. Nincs olyan sor a költségvetésben, hogy cégvezetői bér. A PVH 320 millióval támogatta idén a pécsi cégeket.

Megszavazták a költségvetés módosítását.

9.10: Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést.

Az ülés megkezdése előtt az év tűzoltója és az év rendőre díj átadására került sor.

Glasz Miklós lett az év tűzoltója, Portik Dobos Csaba pedig az év rendőre.

Hirdetés