Panelban laksz, de friss gyümölcsre, zöldségre vágysz? Ezt kell tenned!

Manapság már keveseknek van saját földjük és az embereknek nem mindig van idejük saját konyhakertre, még kertes házban sem. Vannak viszont zöldségek, gyümölcsök és fűszerek, amik kifejezetten jól fejlődnek cserépben vagy balkonládában és nem igényelnek túl sok törődést sem. Lássuk, melyek ezek!

Elsőként is fontos, hogy milyen mikroklimatikus adottságokkal bír a teraszunk. Egy árnyékos északi teraszon teljesen más növények nevelhetőek, mint egy napos forró balkonon, hangsúlyozta Nagy Ervin városi főkertész.

Fűszerekkel szinte lehetetlen melléfogni

Fűszernövények közül a legtöbb tartható balkoni viszonyok között, de célszerű inkább az alacsonyabb, tömzsibb növényeket telepíteni a szakember szerint. Amennyiben mégis magasabb példányokat ültetnénk, fel kell készülni a támrudazásukra, kikötözésükre, tette hozzá.

– Nevelhetünk cserépben napos teraszokon kakukkfüvet, oregánót, orvosi zsályát, rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, snidlinget, borsmentát, fodormentát és érdemes elszórni a kapor, a petrezselyem, metélőpetrezselyem magját is. Árnyékosabb részeken szépen nő a citromfű, de az ínyencek rebarbarát is ültethetnek, persze nagy cserépbe, és sokat öntözve – magyarázta Nagy Ervin.

Zöldségek közül a paradicsom és a paprika a legjobb választás 

– Zöldségnövények között elterjedtek a különböző színű fürtös-, vagy koktélparadicsomok, de erősebb támrúddal nagyobb termésű fajtákat is nevelhetünk. Az egyenletes öntözés fontos, nagyobb vízadagok miatt a termés megrepedhet – figyelmeztetett Nagy Ervin.

Paprikaféléket is tarthatunk teraszon. Ezek számára is fontos a szakember szerint a meleg napos fekvés, és a folyamatos, egyenletes öntözés, egy-egy hosszabb száraz időszak könnyen a növény pusztulását okozhatja. Nagyobb méretű kaspóban kipróbálhatjuk a padlizsánt is, tette hozzá.

Gyümölcsből sosem elég!

Gyümölcstermők között elterjedtek az eprek, melyekből csüngő, folyton érő, és különböző színű fajták ismertek. Az eper számára is fontos a megfelelő vízellátottság.

A balkonon történő gyümölcstermesztésnek fontos alanyai a törpegyümölcsfák. Ezek legtöbbje szépen fejlődik nagyobb kaspóban, de fontos a jó tápanyag-ellátottság, és a megfelelő vízellátás. Felsorolhatóak egyaránt almák, körték, barackok, szilvák, meggyek.

– Gyakran lehet látni futónövényeket is a balkonokon kígyózni. Ezek közül is kiemelendő gyümölcsei miatt a kivi, melyről tudni kell, hogy kétlaki, vagyis ha valaki kivit szeretne termeszteni a teraszon, egy fiú és egy lány egyedre is szüksége lesz. A termések jó eséllyel nem érnek be ugyan, de a késő ősszel leszedett terméseket ládába rakva és kamrában tartva hamar megpuhulnak, és ízletes csemegével szolgálnak majd – tanácsolta a városi főkertész.