Pár napra Pécsre költözik a folklór színe-java!

7. alkalommal rendezik meg június 6-a és 9-e között a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált, ahol három nap alatt megfordul a hazai és nemzetközi folklórvilág színe-java. Vannak azonban olyan fellépők, akik folyamatosan Pécs jó hírét öregbítik működésükkel világszerte – őket mutatjuk most be. 

hirdetés

A folklórfesztiválon részt vesznek itthoni, illetve külföldi fellépők például Albániából, Szlovákiából, Horvátországból, Kárpátaljáról, Felvidékről, Muravidékről és természetesen Pécsről, több mint 500 táncos és zenész lepi majd el a Sétateret. 

Anatolí Táncegyüttes: A pécsi Janus Pannonius Gimnázium – Anatoli (Napkelte) táncegyüttese 2009 októberében alakult, olyan gyerekekből, akik kedvelik a mediterrán népek körtáncait. Elsősorban görög és macedón táncokat táncolnak, mára a pécsi görög kisebbség elfogadott kulturális képviselőjévé váltak.

Fünfkirchen Táncegyüttes: A Leőwey Táncegyüttes néven működő jogelőd 1973-ban alakult, és azóta, habár néhány éve új néven, töretlenül működik. Az együttes tagjai nemzetiségi származásúak, ez a profiljukat is meghatározza. Legfőbb céljuk a hazai német néptánckincs, dalkultúra, szokások, népviselet gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása.

Korábban ITT írtunk róluk.

Leőwey Körtánc Kör: A tánccsoport a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjaiból alakult 2013-ban, kifejezetten magyar táncok betanulásával és színpadi koreográfiaként való bemutatásával foglalkoznak. A csoport jelenleg 20 főt számlál.

Misina Néptáncegyüttes: A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház 2004-ben alakult meg Pécsett, Gálber Attila koreográfus és Balogh János néptáncpedagógus kezdeményezésére. Az egyesület célja a folklór értékeinek megőrzése, népszerűsítése. Két területen gondozzák a folklórt: autentikus színpadi néptáncként és autentikus elemekre épülő táncszínházként.

Baranya Táncegyüttes és zenekara: A Baranya Táncegyüttes 1967-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola két néptáncegyüttesének összevonásával, azóta is megszakítások nélkül működik. Az együttes a magyarországi horvát néptánc tekintetében az ország egyik legismertebb együttese, önálló zenekaruk tagjai pedig a magyarországi horvát népzene ismert előadói.

Tanac Táncegyüttes és zenekara: A Tanac Néptáncegyüttes 1988 októberében alakult a Pécs környéki horvát falvak fiataljaiból. Elsődleges célja mindig a magyarországi horvátok néphagyományainak gyűjtése, bemutatása és megőrzése volt, emellett a szomszédos országok népeinek táncait is műsorára tűzte, és Bartók művei alapján készült tánckompozíciókat is bemutat.

Korábban ITT írtunk róluk.

Pécsi Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis programja és vendégeik: 

Autentikus cigányzenét, valamint erdélyi és magyarországi romatáncokat mutatnak be az együttesek és tánccsoportok június 9-én, délután 5 órától a Pécsi Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis programjában.

A részletes műsort és a teljes fellépőlistát IDE kattintva láthatjuk. 

Az előző évekről készített összefoglalók elérhetők ITT.

Hirdetés