Pécsett is megjelent a számos vírust hordozó tigrisszúnyog

Az idegenhonos invazív koreai szúnyog és japán bozótszúnyog mellett idén a tigrisszúnyog is megjelent Pécsett, melyet a kutatók speciális csapdák segítségével és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekkel azonosítottak, és igazolták a faj jelenlétét a városban – írta közleményben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriuma.

Az idegenhonos invazív szúnyogok megtelepedése Európa-szerte komoly kockázatot jelent, hiszen számos, nem csak trópusi eredetű vírust képesek meghonosítani, és inváziós stratégiájuknak, valamint kiváló alkalmazkodóképességeiknek köszönhetően gyorsan, széleskörben képesek elterjedni. A fent említett mindhárom fajjal találkozhatunk Magyarország különböző területein, így folyamatos monitorozásuk kiemelten fontos.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratórium évek óta foglalkozik csípőszúnyogok széleskörű kutatásával, valamint a várossal szoros együttműködésben már öt éve végzik a szúnyogok folyamatos monitorozását Pécsett, így az országban egyedülálló módon a helyi szúnyogfaunáról és annak változásáról naprakész és folyamatosan frissülő információk állnak rendelkezésre. Ennek köszönhetően volt lehetőség az újonnan felbukkanó inváziós szúnyogok, így a tigrisszúnyog korai felismerésére is. Egyelőre a faj megjelenéséről beszélhetünk Pécsett, az, hogy
képes lesz-e megtelepedni és tovább szaporodni a városban, az az idén ősszel lerakott tojások téli túlélésétől is függ majd. Emlékezzünk vissza: tavaly még arról írtunk, hogy városunkhoz legközelebb Barcsnál fedeztek fel tigrisszúnyogot.

Így néz ki az állat

Fontos megjegyezni, hogy a védekezésbe és kutatásba a lakosság bevonása is elengedhetetlen: a lakosok nemcsak a szúnyogok szaporodásának visszaszorításában tudnak aktívan részt vállalni a ház körüli időszakos vízterek felszámolásával, de a „Mosquito Alert” telefonos applikáció segítségével egyszerűen jelezhetik a kutatók számára, ha például tigrisszúnyogot, vagy bármely másik idegenhonos szúnyogot láttak valahol a városban. A kutatók jelenleg kiterjedt genetikai vizsgálatokat folytatnak, hogy megállapítsák, honnan érkezhettek a szúnyogok. Emellett folytatják a kórokozók felderítését és vizsgálatát, melyben az elmúlt évek során komoly tapasztalatot szereztek, és régiósan vezető tudásközponttá nőttek.

Korábban itt írtunk a már említett három faj jelentette veszélyről:

Kemenesi Gábor: 3 szúnyogfaj él hazánkban, ami rendkívül veszélyes lehet

hirdetés

Hirdetés