Pécsi összefogás: minden nap finom zöldséget-gyümölcsöt kapnak a zoo lakói a vásárcsarnok árusaitól!

Példaértékű kezdeményezés indult néhány hónapja Pécsett: a vásárcsarnokban külön erre a célra elhelyezett dobozokban gyűjtenek az állatkert számára felajánlott zöldséget és gyümölcsöt. Az árusok olyan termékeket tesznek a ládákba, melyeket már nem tudnának vevőiknek eladni, azonban fogyasztásra még alkalmasak, így a zoo állatai szívesen elmajszolják a finom falatokat. Minden fél nyer ezzel. Hogy mit, arról lapunk a koordinációs feladatokat ellátó Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársát és az állatkert igazgatóját is megkérdezte. 

hirdetés
Uránia Mozi

Andricz Bertold, a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium frissen kinevezett igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy átlagosan napi 40 kilogrammnyi zöldség és gyümölcs jön össze a zoo számára a pécsi vásárcsarnok árusainak hála, melynek nagyon örülnek, hiszen ezzel is csökkenteni tudják működési költségeiket. Számszerű adatokat nem tudott megosztani velünk, ugyanis, mint mondta, változó a kapott étel minősége és mennyisége, így az éppen következő takarmánybeszerzésre is más-más hatást gyakorol hetente az adomány.

Elárulta, nem indult zökkenőmentesen a folyamat a vásárcsarnokban, hiszen kezdetben volt rá példa, hogy már az állatok számára sem fogyasztható áru került a dobozba, vagy egész egyszerűen aránytalan volt egy-egy ételfajta mennyisége a többihez képest, ami ahhoz vezetett, hogy nem tudták maradéktalanul felhasználni azt. Ezt azonban hamar sikerült tisztázni, így most a hozzájuk eljutó zöldség és gyümölcs, persze leválogatás után, szinte kivétel nélkül az állatok pocakjaiban landolhat.

Fotóriporterünk elcsípte a pillanatot, mikor az ezért felelős hölgy összeszedte a zoo állatainak szánt adományt

– Természetesen arra is figyelünk, hogy ne térjünk el nagy mértékben a takarmányozási normáinktól. Vannak persze mindenevő állataink, mint a víziló és az örvös pekari, amik szinte bármit szívesen elfogyasztanak, de nyilván nem korlátlan mennyiségben. Illetve akadnak a zoonak olyan lakói, melyek érzékenyebbek, így nagy gondot kell fordítanunk az élelmezésükre. Persze az is érthető, hogy mindig a szezonális zöldségből és gyümölcsből jön a legtöbb, mi pedig minden adományért hálásak vagyunk – fejtette ki Andricz Bertold.

Hangsúlyozta, az állatkert most egyébként is takarékosan működik és így viszonylag stabil a financiális helyzetük, de mindig nagyon pozitív élmény, mikor egy-egy beszállítójuk is támogatja őket például ingyen áruval, vagy magánemberek, esetleg cégek ajánlanak fel anyagi vagy tárgyi segítséget.

„Elmondhatom, hogy a beszállítóink, akikkel nagyrészt régóta jó kapcsolatot ápolunk, szerencsére mindig mellénk állnak, mikor szűkebbre kell húznunk a nadrágszíjat”

– így az igazgató.

Azt is sikerült lefotóznunk, mikor a zoo munkatársa jött az áruért, melyet aztán elvitt a vásárcsarnokból

– Nagy öröm számunkra ez a sikeres együttműködés, hiszen mindenki jól jár: mi szívesen segítünk a koordinációban egy másik önkormányzati fenntartású cégnek, az állatkert pedig finom friss takarmányhoz jut. A bérlőink, vagyis a vásárcsarnok árusai is lelkesen fogadták a kezdeményezést, mert így nem kell kidobniuk a nem eladható portékát és tudják, hogy jó helyre kerül az áru. Természetesen itt olyan zöldségekről és gyümölcsökről van szó, melyek fogyasztásra alkalmasak, viszont valamilyen, leginkább esztétikai hiba miatt a vásárlók nem választják ezeket. Külön dobozokat helyeztünk el erre a célra, ide teheti be ki-ki, saját belátása szerint a maga hozzájárulását. Úgy látjuk, minden nap jócskán van mit elvinnie a zoo gondozóinak, akik délelőttönként jönnek a csomagért – mondta el lapunknak ezzel kapcsolatban a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. PR- és kommunikációs referense, Kisbáró Edina.

Galériánkban néhány fotó, melyeken látszik, milyen szívesen majszolják a zoo növényt (is) evő állatai a finom falatokat: