Fénykorukat élik a kulturális értékeket bemutató tanösvények. Szinte mindenki ismer természetközeli élményekkel gazdagító baranyai tanösvényt, de mi is van az egyéb témájúakkal? Lássuk!

hirdetés

Tavaly nyáron építettek mesebeli sétányt és tanösvényt a mecseki fák koronája között, amit imádnak a pécsiek is. Emellett például a Duna-Dráva Nemzeti Park területén több mint huszonöt csodálatos tanösvény van, melyek listáját ITT találjuk. Ezek azonban a természeti értékeket, állatvilágot bemutató utak, ezért is különleges az, aminek tematikája egy kicsit más.

Lombkorona-sétány és tanösvény a Hetvehelyhez közeli Sás-völgyben

Uránvárosban – a tervek szerint – több kilométer hosszan az épületek között vezet majd hangösvény. Horzsa Gábor ötletgazda elmondta, a hanganyag már teljes mértékben kész és egy QR-kód leolvasásával elérhető minden okostelefonnal rendelkező számára, akik a hallgatása közben hat helyszínt látogathatnak meg.

Annak érdekében, hogy azokat se zárják ki, akiknek nincsen ilyen eszköze, tervezik táblák elhelyezését is olvasható anyagokkal. Horzsa Gábor szerint az Uránváros népszerűsítésére és megismerésére létrehozott hangösvény Magyarországon egyedülálló. Ehhez a koncepcióhoz hasonlítható viszont több, nemzetiségiek által kidolgozott tanösvény.

Magyarországon elsőként kifejezetten a nemzetiségek helyi kultúrtörténetét megjelenítő, interaktív tanösvényeket a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának pályázata keretében létesítették két magyarországi német faluban, a Baranya megyei Sombereken és a Pest megyei Pilisszentivánon. Idén májusban pedig felavatták a harmadik német nemzetiségi tanösvényt is, Tarjánban.

A háromból tehát egy tanösvény található baranyai helyszínen, a Pécstől körülbelül hatvan kilométerre fekvő Sombereken.

Jelenleg viszont két további Baranya megyei településen – Fekeden és Mecseknádasdon – is dolgoznak egy-egy tanösvényen – írják a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ oldalán.

Az ITT található videó által még többet tudhatunk meg a sombereki útvonalról

Az országos német önkormányzat oktatási stratégiájának részeként tűzte ki célul, hogy valami „kézzel foghatót” hoz létre és ebből egy hálózatot alakít ki – tudtuk meg Pánovicsné Szeiberling Krisztinától. Ő az ösvények mentén kihelyezett táblák grafikai megjelenítéséért és interaktív tartalmáért felelős pécsi PR-cég egyik tulajdonosa, aki az országos német önkormányzat kommunikációjáért is felel. Hangsúlyozta, hogy ez egyfajta összefogás is a németség között, hiszen a tanösvényeket a falvakban működő nemzetiségi iskolák a közigazgatási intézményekkel, civil szervezetekkel közösen hozzák létre.

Az interaktivitás és a faluspecifikus tartalom nagyon fontos 

A tanösvényeket egyébként úgy alakították ki, hogy felnőttek és gyermekek számára is érdekesek legyenek és minél modernebb és interaktívabb formában nyújtsanak élményt az oda látogatóknak. Tovább is bővíthetőek, így biztosan nem fognak megállni a jelenlegi formában.

Fontosnak tartották, hogy újdonságokkal szolgáljanak még az adott településen élők számára is, és még németországi levéltárakban, plébániákon is végeztek kutatásokat. A táblákon látható tartalmak nagy része tehát sem falumonográfiában, sem honlapokon nem található meg. Ez teszi az összes magyarországi német tanösvényt egymástól is különbözővé, egyedivé.

Feked lesz a következő magyarországi német település, ahol tanösvényt adnak át (Fotó: Baracs Dénes)

A Pécsi Német Önkormányzat elnöke, Flódung János elmondta, határozott céljuk Pécsett is létrehozni egy ilyen tanösvényt, méghozzá első városként a falvak után. Egyelőre nyomon követik, hogy a falvakban milyen a fogadtatás és mik a tapasztalatok.

A sombereki tanösvény
„A sombereki német nemzetiségi tanösvényen végigmenve modern, interaktív táblák és játékos feladatok segítségével ismerhetjük meg a falu nemzetiségi összetételét, az ottani németség történetét és jelenét. Emellett pedig olyan izgalmas információkkal is gazdagodhatunk, amelyekből megtudhatjuk, mi köze a templom harangjainak a kommunikációhoz, hogyan segítette a falu egykori bárónője, Elfrieda települése egyszerű lakosságát, valamint megismerhetjük az országosan is elismert író, Michelisz József munkásságát, aki sombereki német nemzetiségi család sarjaként e településen töltötte gyermekéveit” – írja a tanösvényt bemutató oldal.

Forrás: Zentrum