Új gyárak, több beruházás – ezt mutatja Pécs és a megye gazdasága

Biztató adatokat mutat Baranya, Pécs gazdaságára vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2019 első negyedévét bemutató felmérése. Nőtt a beruházások értéke, erősödött az építőipar, és a megkötött szerződések azt mutatják, ez a bővülés a közeljövőben sem áll le.

Bár Pécsről és Baranyáról rendszeresen jelennek meg olyan nyilatkozatok, hogy a gazdaság leállt, a befektetők széles ívben elkerülik a térséget, és egyáltalán semmi remény sincs a javulásra, a tények egyre inkább ezzel ellenkező képet mutatnak – az erősödés jeleit.

A közelmúltban már beszámoltunk róla, a gazdaság erősödésének jó mutatója, hogy Pécsett egy év alatt mintegy 10 százalékkal emelkedett a vállalkozások által befizetett iparűzési adó, és már átlépte a 8 milliárd forintot úgy, hogy maga az adómérték nem változott, azaz nem vetettek ki extra sarcot a cégekre. Az elmúlt pár hónap alatt ráadásul két pécsi gyártelepítést is bejelentettek (az egyik építése már folyik is), amelyek összesen mintegy 30 milliárd forintos beruházást jelentenek – az egyiket egy dél-koreai, a másikat egy német óriáscég indítja Pécsett.

Újabb gyár építése kezdődhet el már ősszel Pécsett

A Központi Statisztikai Hivatal minap kiadott, 2019 első negyedévére szóló felmérése is biztató adatokat mutat: a helyi gazdasági társaságok 23 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, 44 százalékkal magasabb értékben az egy évvel korábbinál. A növekedés magasabb volt a 26 százalékos hazai átlagnál, jegyzi meg az elemzés. (Erre egyébként szükség is van, hiszen az egy főre jutó gazdasági érték még mindig jóval alacsonyabb az országos átlagnál, a felzárkózásra csak magasabb értékekkel van esély.)

Pozitív a 2019 első negyedévi termelési értéke is a helyi cégeknek: a 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozások összesen 136 milliárd értékben termeltek, ez 6 százalékkal több az előző évinél, és hajszálnyival nagyobb az országos átlagnál is. Ha a nagyobb, legalább 49 főt foglalkoztató cégeket nézzük Baranya egészén, nagyjából a tavalyi értéken vannak, a gépgyártás kissé visszaesett, viszont több mint négyszeresére nőtt a villamos berendezések gyártásának értéke.

A termelési érték egyébként értelemszerűen növekedhet, ha az új pécsi gyárakban beindul a sorozatgyártás – a német thyssenkrupp azt közölte, jövőre már ezt is tervezik.

A pécsi Déli Ipari Parkban több építkezés is folyik

A megyei székhelyű építőipari vállalkozások mintegy 10 milliárdnyi értéket húztak, építettek fel, ez 52 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A vállalkozások számára reménykeltő a jövőre nézve, hogy 14 százalékkal magasabb értékben tudtak új építési szerződést kötni 2019 elején, mint egy évvel korábban.

Hirdetés