Mint lapunk megtudta, hosszas tárgyalás után a közelmúltban bérlőjére akadt a Király utca 11. szám alatti ingatlan a Színház téren, az a ház, amit mi csak úgy ismerünk mint a volt OTP-székházat. A bérlő piaci alapon fogja működtetni az egységet, jelenleg is folyik a munka a helyiségben.

Ahogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-től megtudtuk, sikerült megegyeznie a cégnek az új bérlővel a Király utca 11. szám alatti ingatlan kapcsán. A pécsiek örülhetnek a ház feléledésének, hiszen a belváros egyik legszebb, több száz négyzetméteres ingatlanja régóta üresen áll. A épületet egyébként, miután OTP-székházként bekerült a köztudatba, 2002-ben több mint 180 millió forintért vásárolta meg a szocialista városvezetés annak reményében, hogy jó áron túladhat rajta. Ez sajnos máig nem történt meg, így az ingatlan majdnem két évtizede üresen áll – kisebb nagyobb megszakításokkal, hiszen pár évig például kaszinó is üzemelt itt.

Elértük a bérlőt is, aki bár sajnos nem árult el semmit az ingatlan jövőbeli funkciójáról és arról, hogy mikor nyitnak, de biztosította a pécsieket afelől, hogy nagy meglepetés lesz az újranyitás. A napokban szakembereket is lehetett látni dolgozni az épületben, úgyhogy a munkálatok már javában folynak, hogy új belsőt kapjon a történelmi múltú épület.

A volt pécsi Sóház

Fülep Ferenc kutatásai szerint a pécsi Belvárosnak ez a része is ahhoz a nagy kiterjedésű, késő római temetőhöz tartozott, amelynek legjelentősebb objektumai a Szent István téren kerültek elő. Sonkoly Károly A Pécsi Sóház című tanulmányában olvasható, hogy az épület a török kiűzésétől kincstári tulajdonban volt.

1968-ban készült a felvétel, ekkor még működött itt az OTP. Forrás: Régi Pécs

A tanulmány szerint a Király utca 11. számú telken állt az első pécsi Sóház, mely a török alóli felszabadulást valószínűleg jó állapotban megérő, feltehetően középkori eredetű, tartós anyagból készült, egyemeletes, szintenként többhelyiséges épület volt. A pécsiek által csak volt OTP-székházként ismert épület telkén állt a második pécsi Sóház is a 18. században, összességében tehát vagy másfél évszázadig ez volt az épület funkciója.

Az utcafronton álló, jelenleg a Baranya Megyei Levéltárnak is otthont adó, kétemeletes házat az 1870-es évek elején emelték, Pénzügyigazgatóság céljára. Az épület 1871–1872 között Ivánkovits István építész tervei alapján készült, az építkezéshez részben felhasználták a helyén állt Sóhivatal falait is.

A fénykép az OTP Bank, 1985 körüli felújításakor készült. Forrás: Régi Pécs