Biztos az MNB-kamatemelés – legalábbis a londoni elemzők szerint

“Biztosra vehetőnek” nevezték a magyar jegybanki kamatemelést londoni felzárkózó piaci elemzők azután, hogy a Moody’s Investors Service hitelminősítő péntekre virradó éjjel a befektetési ajánlású szint alá rontotta a magyar kormánykötvény-besorolásokat.

hirdetés

A 4cast nevű pénzügyi elemzőcég közgazdászai közölték: véleményük szerint a lépéssel “gyakorlatilag eldőlt”, hogy az MNB emeli jelenleg 6,00 százalékos alapkamatát. A 4cast elemzői a jövő hétre fél százalékpontos emelést jósolnak.

A ház szerint “a nagy kérdés” most inkább az, hogy a nagy külföldi kötvénybefektetők elkezdik-e jelentősebb mértékben “megnyirbálni” pozícióikat.

Ezen a héten ugyan már nincs elsődleges forgalmazói aukció, de a jövő heti ajánlat értékesítése “kemény” feladat lesz – vélekedtek a 4cast elemzői.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője pénteki értékelésében “érdekes kettősségűnek” nevezte a Moody’s és a Standard & Poor’s Magyarországgal kapcsolatos lépéseit. Az S&P előző nap “februárig adott időt a kormánynak” az IMF-megállapodás elérésére, a Moody’s azonban a jelek szerint azon a véleményen van, hogy “az IMF-megállapodás körüli hangulatzene egyszerűen nem meggyőző” – fogalmazott az RBS vezető londoni elemzője.