Elődjénél hatékonyabb lehet NIBEK

Az új szabályozásnak köszönhetően hatékonyabb, precízebb munkát végezhet majd a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK), mint elődje, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK) – mondta Ferenczi László, a SZEBEK volt főigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

hirdetés

Az új szabályozás révén kiküszöbölhetőek lesznek a korábbi hiányosságok – mondta Ferenczi László, rámutatva arra: a korábbi központnak az volt az egyik problémája, hogy nem kapott meg minden információt azoktól a szervektől, amelyek Magyarországon titkos információgyűjtést végeztek, nyomozást folytattak.

Véleménye szerint, így nem volt mód precíz elemzéseket készíteni, mert az információk vagy késve, vagy el sem jutottak a központhoz. Ezt küszöbölné ki az új szabályozás, hiszen, ha azokhoz számítógépes rendszeren keresztül jutnak hozzá, akkor nem lehet az információkat visszatartani – magyarázta Ferenczi László.

Mint mondta, ez nagyon fontos a szervezett bűnözés elleni tevékenységben, mert ma Magyarországon a központon kívül máshol nem derülhet ki, legfeljebb csak véletlenül, hogy több szervezet párhuzamosan végez egy üggyel kapcsolatban valamilyen munkát. A szervezetek nem tudnak arról, hogy a másik miben dolgozik, így aztán információk veszhetnek el – mutatott rá Ferenczi László.

Szólt arról, hogy a SZEBEK semmilyen nyilvántartáshoz nem fért hozzá, például annak sem tudott utánanézni, hogy egy bűnözői kör tagjai változtattak-e lakóhelyet, mert a lakcímnyilvántartáshoz való hozzáféréshez nem volt jogosultsága.
Az előterjesztés szerint a NIBEK a közbiztonsági, valamint a nemzetbiztonsági kockázatokkal szemben fellépő rendészeti szervek, nemzetbiztonsági szolgálatok és közigazgatási szervek “legfőbb információfúziós és információmegosztó központjaként” funkcionálna.