Hongkongba járnak szülni a kínai nők

A Kínából érkező, Hongkongot szülőszobaként használó terhes nők számának növekedése ellen tiltakoztak vasárnap a hongkongi anyukák. Évente több tízezer kínai nő szül a különleges igazgatású területen, kiszorítva a helyi várandósokat és felfelé hajtva az árakat.

hirdetés

Több mint ezer hongkongi anyuka – köztük várandós kismamák – vonult az utcára vasárnap, hogy a Kínából érkező, Hongkongban szülni akaró nők számának növekedése ellen tiltakozzon. Gyakori ugyanis, hogy a babát váró helybéliek a Kínából ezrével érkező várandós anyák miatt nem jutnak megfelelő kórházi ellátáshoz gyermekük születésekor, mindennapos probléma a szülőszobák túlzsúfoltsága, és ugyanígy az orvoshiány.

Nem hivatalos statisztikák szerint a tavaly a különleges igazgatású területen regisztrált 88 ezer újszülött mintegy fele kínai szülők gyermekeként jött világra. A “szülésturizmus” egy 2001-es precedens értékű per után indult be, akkor a bíróság úgy ítélkezett: a kínai anyától és kínai apától Hongkongban született gyermek ott automatikusan lakhatásra és oktatásra jogosulttá válik. A kínai anyák ezen kívül gyakran a szigorú, egy gyermeket engedélyező hivatalos családtervezési politika kijátszását kísérlik meg a hongkongi szüléssel.

A problémát megoldandó június végén a hongkongi hatóságok kvóták felállítását határozták el, vagyis 2012-től a közkórházakban 3400-ra, a magánrendelőkben 31 ezerre csökkentették a nem helyi lakosok számára engedélyezett szülések számát. “Az új rendelkezések csak rövid távon működnek majd. A szülőszobára be nem jutó kínai anyák most az utolsó pillanatig várnak, és a terhesség megindulása után a sürgősségi ellátás szolgáltatásait használják, ezen az új szabályok sem változtatnak” – panaszolta a vasárnapi tüntetés szóvívője.

A szigorítás bejelentése óta ráadásul a gyermekeiket jövőre váró kínai anyák már hónapokkal előre helyet foglalnak maguknak a hongkongi magánrendelőkben, az igen gyorsan betelő helyek szűkös kínálata pedig az árak jelentős megemelkedését eredményezte. Egy szülés ára – minden egyéb szolgáltatás nélkül – ma eléri a 100 ezer hongkongi dollárt (2,8 millió forint), ami 25 százalékos növekedés az év eleji tarifákhoz képest.