Megfejtették a Rubik-kocka titkát

Legfeljebb 20 forgatás kell ahhoz, hogy a Rubik-kocka több mint 43 trillió kombinációjából az eredeti, rendezett színösszeállítás visszaállítható legyen. Az évtizedek óta keresett választ egy nemzetközi kutatócsoport a Google szuperszámítógépeinek segítségével találta meg – közölte Morley Davidson, a Kenti Állami Egyetem matematikusa.

hirdetés

Az 1980-as évek legsikeresebb logikai játékának titka már az 1979-es világpremier óta foglalkoztatja a kutatókat, akik 1995-ig még úgy vélték, hogy legfeljebb 18 lépés szükséges a kocka optimális kirakásához. A végleges válaszra csak a számítástechnika fejlődése adhatta meg a választ, amelyet az interneten a www.cube20.org címen tették közzé.

A bűvös szám megtalálásához Morley Davidson matematikus csapata a 43 trilliónál is több lehetséges kombinációt elemezve, az ismétlődések és a hasonló kombinációk kizárásával végül 20 milliárd kombinációt rendezzett 56 millió mellékosztályba.

Egy jó személyi számítógépnek mintegy 20-30 másodpercre, vagyis évtizedekre lett volna szüksége minden egyes mellékosztály kiválogatásához, de a Google segítségével el tudták végezni a szükséges számításokat. – magyarázta Davidson.