MSZP: a kormány jelentse be a médiáról szóló törvényt az Európai Bizottságnak

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy a médiáról szóló törvényt jelentse be az Európai Bizottságnak (EB). A szocialisták ezt egy, az MSZP vezetőihez írt bizottsági alelnöki levél kapcsán kérték.Az EB médiaügyekben illetékes alelnöke ugyanis közölte: jelenleg nem lehet álláspontot kialakítani a törvénytervezetről, mert azt még nem jelentették be az EB-nek. Neelie Kroes emellett ígérte: a vezetése alatt álló szolgálatok és ő maga is különös figyelemmel fogja kísérni a magyar médiatörvényt, és megteszi majd a szükséges intézkedéseket

hirdetés

Neelie Kroes, az EB alelnöke Lendvai Ildikó volt, és Mesterházy Attila jelenlegi MSZP-elnök hozzáírt június 23-i levelére válaszolva leszögezte: a szólásszabadság demokratikus társadalmaink egyik leglényegesebb alappillére, a Bizottság mindig is síkra szállt ennek az alapvető jognak a védelmében az Európai Unió (EU) legmagasabb szintjén, és továbbra is töretlenül ki fog állni mellette.

Megjegyezte azt is, hogy a média sokszínűsége, a szólásszabadság és a sajtószabadság az európai demokrácia alapelvei közé tartoznak; a műsorszórás független szabályozó szervei a törvényes keretek között fontos szerepet játszanak annak szavatolásában, hogy a műsorszórás területén a független és önálló médiák széles köre működhessen.

Neelie Kroes leszögezte: a médiaszabályozás európai mércéi szerint a műsorszóró ágazat szabályozó hatóságaira vonatkozó – különösen tagsági viszonyukat illető – szabályok függetlenségük kulcsfontosságú elemét képezik, ezért úgy kell meghatározni őket, hogy mindennemű beavatkozással, kiváltképpen politikai erőkkel és gazdasági érdekekkel szemben védelmet nyújtsanak e szervek számára. Aláhúzta: jelenleg nem lehetséges álláspontot kialakítani arról, mennyire felel meg a törvénytervezet az EU jogszabályainak, mivel azt EB-nek még nem jelentették be.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke az EB-alelnök válaszleveléhez csatolt közleményében felhívta a figyelmet, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatások 2010-es uniós irányelvének értelmében az e területet érintő jogszabályokról a tagországoknak informálniuk kell egymást és az EB-t, de az alelnök levele szerint a parlament által már elfogadott jogszabály esetében sem történt meg a bejelentés.

Az MSZP felhívja a kormányt, hogy a már elfogadott törvényt haladéktalanul jelentse be EB-nek, az egyoldalú médiatestületeket pedig ne állítsa fel addig, amíg az Alkotmánybíróság nem bírálja el az azok alkotmányosságát kétségbe vonó beadványokat.