Orbán: biztonságban érezheti magát a zsidó közösség

Orbán Viktor kormányfő világossá tette a Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen, hogy a Magyarországon élő zsidó közösség számára garantált a jogegyenlőség, és tagjai biztonságban érezhetik magukat az országban.

A budapesti találkozón elhangzottakról a magyar miniszterelnök szóvivője tájékoztatta az MTI-t. Szijjártó Péter közölte, a tárgyaláson Orbán Viktor és Dan Meridor áttekintette a kétoldalú kapcsolatok állását és az általános közel-keleti helyzetet.

hirdetés

Az Európai Unió soros elnökségét is adó Magyarország a stabilitást különlegesen fontos értéknek tartja, és az olyan folyamatokat támogatja, amelyek ebbe az irányba mutatnak – tette hozzá.

A két vezető áttekintette a kutatás-fejlesztés területén lehetséges együttműködést is, tekintettel arra, hogy Izrael ezen a területen a világelsők között van – tájékoztatott a szóvivő, felidézve, hogy Orbán Viktor a megbeszélésen világossá tette: kereszténydemokrata-jobbközép kormánya számára az emberi méltóság rendkívül fontos alapérték, ezért “a hazánkban élő zsidó közösség számára garantált a jogegyenlőség, és tagjai biztonságban érezhetik magukat Magyarországon”.

Dan Meridor kétnapos munkalátogatáson tartózkodik Magyarországon. Szerdán az arab világban tapasztalható társadalmi forrongásról tartott előadást a Magyar Külügyi Intézetben, és találkozott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel is.

hirdetés

Hirdetés