Paks: 171,5 milliárd volt az atomerőmű bevétele

Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű, amely mindenidők második legjobb termelési eredményét érte el és biztonsági mutatók és rendelkezésre állás tekintetében is kiemelkedően teljesített – mondta el Baji Csaba a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke a társaság budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

hirdetés

Az atomerőmű Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, emelte ki. 2011-ben 15.685 GWh villamos energiát állítottak elő Pakson, amely alig maradt el az eddigi csúcsot jelentő 2010-es termelési értéktől.
Paks részesedése a hazai áramtermelésből növekedett az elmúlt évben, az atomerőmű a Magyarországon előállított villamos-energia 43,25 százalékát adta.

Mindezt változatlanul a legolcsóbb áron, az 1 kWh-ra jutó árbevétel tavaly 11,66 forint volt, ami 4,5 százalékkal több, mint az előző évi. A villamosenergia-árbevétel 3,8 százalékkal nőtt, 2011-ben 171,5 milliárd forint volt.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a paksi blokkok teljesítmény kihasználása is igen kedvező volt, a főjavításokkal és az üzemidő hosszabbításhoz szükséges temérdek munkával viszonylag rövid idő alatt végeztek. A biztonságot és teljesítményt érintő események száma pedig az előző évek tendenciáját folytatva tovább csökkent.