Parlament: a közbeszerzést is megvitatják

A kormány 29 pontos akciótervével összefüggő pénzügyi és gazdasági törvénycsomagot, valamint a szintén ahhoz kapcsolódó közbeszerzési törvénymódosítást vitatja meg ma az Országgyűlés. A pénzügyi törvénycsomag többek között a hitelintézetek, a biztosítók és az egyéb pénzügyi szervezetek különadó-fizetési kötelezettségét fogalmazza meg.

hirdetés

A pénzügyi szervezeteknek idén két egyenlő részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megfizetniük a különadót. Rögzítenék azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének a jegybanktól származó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a felügyelettől származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet.

Ugyancsak különadóval terhelnék meg az államháztartási forrásból jövedelmet szerző magánszemélyek egyes jövedelmeit, valamint korlátozzák a közszférában kifizethető jövedelmeket. Megszüntetnek tíz kisebb adót is.

A közbeszerzési törvény módosításának célja a közbeszerzési eljárásokat akadályozó, lassító, az eredménytelen közbeszerzési eljárások számát növelő előírások módosítása, továbbá a kis- és közepes vállalkozások részvételi, illetve nyerési esélyeinek növelése és a körbetartozások csökkentése.

Az új szabályok között szerepel, hogy az ajánlatkérőknek kötelező lesz elfogadniuk a részajánlatokat is. A beszerzés részekre osztásával már a kisebb cégek is nyújthatnak be ajánlatot a kisebb egységekre.

A két törvényjavaslatot egyenként 5 óra 20 perces időkeretben vitatják meg.

A megszokottól eltérően hétfő mellett ma is lesznek határozathozatalok, igaz csak részletes vitára bocsátásokról döntenek a képviselők. Többek között lefolytatják a dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról szóló országgyűlési határozati javaslat, a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat és egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.