Sportlövő volt a holland ámokfutó

Búcsúlevelet hagyott hátra az édesanyjánál az a holland férfi, aki szombati ámokfutása során hat embert megölt, 15-öt pedig megsebesített egy Amszterdamhoz közeli, kisvárosi bevásárlóközpontban – jelentette a holland sajtó vasárnap. A 24 éves Tristan van der Vlis tettének oka mindazonáltal ebből sem derül ki. A levél a sajtó szerint egyebek között öngyilkossági szándékra tett utalást.

hirdetés

A merénylő a nyugat-hollandiai Alphen aan den Rijn városka De Ridderhof nevű bevásárlóközpontjában automata fegyveréből nyitott tüzet a tömegre, majd önmagával is végzett. Szemtanúk beszámolója szerint részben kirakatüvegeken keresztül, látszólag hidegvérrel lövöldözött. Öt ember azonnal meghalt, egy sebesült pedig később halt bele sérüléseibe.

További három sebesült állapota még mindig kritikus. A halálos áldozatok között nők is vannak, a könnyebben sebesültek között pedig egy gyermek van.

Az elvált édesapjával élt Van Der Vlisről időközben kiderült, hogy nem volt már ismeretlen a hatóságok előtt, többször kapták rajta szabálysértésen, egyebek között tiltott fegyverbirtoklásért. A most használt fegyverre ugyanakkor – négy másikkal együtt – engedéllyel rendelkezett, tekintettel arra, hogy egy sportlövő egyesületnek is tagja volt.

A hatóságok közlése szerint a lövöldöző autójában egy fenyegető levelet is találtak, amelyekben további bevásárlóközpontok elleni pokolgépes támadásra tett utalást. Emiatt három másik szupermarketet egy időre kiürítettek, de robbanóeszközt nem találtak.

Az áldozatoknak és hozzátartozóiknak megdöbbenését és együttérzését fejezte ki Beatrix holland királynő és Mark Rutte miniszterelnök is.

Alphen városában gyakorlatilag példa nélküli a szombati ámokfutás. Néhány héttel ezelőtt lezajlott ugyan egy lövöldözés, amelyben ketten meghaltak, de az más jellegű eset volt, egy kábítószer-kereskedelmi bűnügyhöz kapcsolódott.

Az országban legutóbb 2009-ben követtek el hasonlóan értelmetlen ámokfutást, amikor egy autós szándékosan a királyi parádét szemlélő tömegbe hajtott, halálra gázolva nyolc embert.