Szabadon engedtek egy politikai foglyot Kubában

A kubai kormány szombaton szabadon engedte Arnaldo Ramost, elsőként a közül a 13 bebörtönzött politikai fogoly közül, akik a nyáron nem vállaltak önkéntes száműzetést szabadulásukért cserébe. Ramos elengedését felesége közölte, hozzáfűzve, hogy férje már visszatért havannai otthonukba. A 68 éves közgazdász végzettségű Ramos a legidősebbike annak a 75 ellenzékinek, akiket a 2003-as letartóztatási hullám során fogtak le. Ramost 18 évi szabadságvesztésre ítélték.

hirdetés

A kubai katolikus egyház július 7-én jelentette be, hogy a hatalommal folytatott tárgyalások eredményeként 52 politikai fogoly nyeri vissza szabadságát. Harminckilencen azt követően szabadultak, hogy elfogadták: családjukkal Spanyolországban kezdenek új életét. Tizenhárman azonban nem voltak hajlandóak elhagyni az országot, így továbbra is börtönben tartották őket.

Raúl Castro kormánya azonban már júliusban jelezte, hogy kész további politikai foglyok szabadon engedésére, és ennek határidejét négy hónapban állapította meg.

Jaime Ortega bíboros, Havanna érseke pénteken arról biztosította a még raboskodó ellenzékiek feleségeit, hogy a kormány állja szavát, és szabadon engedi a foglyokat. Ezzel azonban még korántsem kerül szabadlábra az összes politikai elítélt. Kubai ellenzéki források szerint az érintett 52 ellenzékin kívül még mintegy száz másként gondolkodót tartanak fogva a szigetországban.