Török börtönnel fenyegetik a yorki hercegnőt

Törökországi kiadatásától tartva nem mer külföldre utazni a yorki hercegnő.

hirdetés

Sarah Ferguson – András yorki hercegnek, a brit uralkodó másodszülött fiának volt felesége – ellen a török hatóságok a minap hivatalosan vádat emeltek egy engedély nélkül forgatott film miatt. II. Erzsébet királynő egykori menye – mindenki Fergie-je – a brit ITV1 kereskedelmi tévéadónak készített dokumentumfilmet még 2009-ben egy törökországi árvaház lakóinak rettenetes sorsáról.

A vörös hajú Fergie fekete parókában, zöld fejkendőt öltve, inkognitóban és rejtett kamerával készítette a felvételeket. A filmben ágyaikhoz kötözött kisgyermekek voltak láthatók, és a műsorban annak idején elhangzott, hogy sok gyermek naphosszat étlen-szomjan hevert ágyában, anélkül, hogy bárki rájuk nézett volna.

A film bemutatása hatalmas felháborodást keltett Törökországban, és a török hatóságok a jelek szerint most elszánták magukat arra, hogy jogi útra terelik az ügyet.

A yorki hercegnő ellen a török médiatörvény által tiltott, engedély nélküli forgatás és a gyermekek magánéleti jogainak megsértése címén emeltek vádat, és ennek alapján Sarah Fergusont akár 22 és fél évi börtönre is ítélhetik.

Nagy-Britannia és Törökország között van ugyan kiadatási egyezmény, ám a brit belügyminisztérium már közölte, hogy mivel a török vádak alapjául szolgáló cselekmény a brit törvények szerint nem büntetendő, London nem adja ki Fergie-t Törökországnak.

A Mail on Sunday beszámolója szerint azonban Sarah Ferguson korántsem biztos abban, hogy más országok is hasonló védelemben részesítenék, ezért úgy gondolja, hogy “okosabb”, ha egyelőre nem utazik sehova. A konzervatív vasárnapi brit tömeglap bennfentes forrásai elmondták, hogy Fergie máris lemondta amerikai útját, mert tartott attól, hogy az amerikai hatóságok kiadják Törökországnak.

A yorki hercegnő szombaton utazott volna az Egyesült Államokba, ám miután tanácskozott jogi képviselőivel, az utolsó pillanatban törölte utazási terveit – mondták a Mail által vasárnap idézett források. Fergie egyik barátja közölte a lappal, hogy a hercegnő addig nem akar sehova utazni, amíg “ez a dolog nem tisztázódik”.

Fergie-nek néhány éve állítólag a magyar hatóságokkal is meggyűlt a baja, jóllehet egy ennél sokkal kisebb horderejű ügyben. Ugyancsak a Mail on Sunday jelentette még 2009 őszén, hogy a magyar rendőrség a brit külügyminisztériumon keresztül kérte András herceg és Sarah Ferguson egyik leánya, Beatrix hercegnő budapesti rendőrségi kíséretének és a budapesti repülőtéri luxusváró igénybevételi költségeinek megtérítését; a számla a brit lap korabeli értesülése szerint “valamivel több mint ezer fontról” – 300 ezer forintot jóval meghaladó összegről – szólt.

Fergie most 24 éves nagyobbik leánya 2008 szeptemberében vakációzott néhány napig Budapesten.