Jogsértő az Összefogás szlogenje

Nem használhatják a szlogent a baloldaliak

A választópolgárok megtévesztésére alkalmas, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP “Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogent használt az egyik közösségi oldalon – határozott szombati ülésén egyhangúlag a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB eltiltotta az öt pártot a további jogsértéstől.

hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke fordult két pécsi választási bizottsághoz, álláspontja szerint a baloldali összefogás kampánytevékenysége megtéveszti a választókat, mivel az “Összefogás Pécsért, Baranyáért” kifejezést használják Facebook-oldalukon szlogenként, holott ez az ő egyesületük neve és ők nem kötöttek választási együttműködést az öt párttal.

Azt írta, az Összefogás Pécsért Egyesület Pécs városában közismert, képviselői 2002 óta önkormányzati képviselők, ő maga 2010-ben országgyűlési képviselő lett. Beadványában emlékeztetett: 2009-ben egy hasonló ügyben már az egyesületnek adott igazat a megyei bíróság.

A helyi bizottságok áttették az ügyet az NVB-hez, amely egyesítette a két ügyet.

Az NVB szombati ülésén Patyi András, a testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az NVB a közelmúltban iránymutatást adott ki a pártok névhasználatával összefüggésben, ebben pedig úgy fogalmaztak: a jelölőszervezetek NVB által nyilvántartásba vett neve olyan kiemelt jelentőségű adat, amellyel a jelölőszervezet megjelenik a választópolgárok felé.

Összefogás Pécsért...? - Kőváriék szerint megtévesztik a választókat
Ezzel tévesztik meg az embereket?

Felidézte, a Baranya Megyei Bíróság 2009-ben azt állapította meg (a beadványozó által is hivatkozott végzésében), hogy a jelölőszervezetek kampánytevékenységük, jelöltjük, programjuk népszerűsítése során nem használhatnak olyan elnevezést, amellyel megtévesztik a választókat, más jelölőszervezet nevéhez hasonló nevet nem használhatnak.

Az NVB ezek alapján megállapította, az öt párt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy a választópolgárok megtévesztésére alkalmas módon használta a közösségi oldalon az “Összefogás Pécsért, Baranyáét” jelszót, tekintettel arra, hogy ilyen nevű szervezet már működik – adta hírül az MTI.

Nem örülnek a hírnek

Az MSZP Facebook csoportjában – érthető okokból – nagyon nem örülnek a hírnek. A bizottság által kifogásolt borítóképet már leszedték, de nagy valószínűség szerint a szimpatizánsok komment-cunamit indítanak el.

Pecs Jövője

 

FRISSÍTVE:

Az Összefogás szerint téves a döntés

A Kúriához fordul az Összefogás, mert tévesnek tartja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, amely szerint a választók megtévesztésére alkalmas az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP “Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogenje. A baloldali pártok azt is kifogásolták, hogy delegáltjuk nem vehetett részt bizottsági tagként az NVB szombati ülésén, így nem mondhatta el véleményét.

Az Összefogás az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, hogy NVB-delegáltjuk, Litresits András ügyvéd pénteken, amikor jogerős lett az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP országos listájának nyilvántartásba vétele, személyesen nyújtotta át az öt párt vezetője által aláírt megbízólevelét a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

Az öt együttműködő párt kérte az NVI-től és az NVB-től: Litresits András eskütételét úgy szervezzék meg, hogy a szombat 10 órára kitűzött NVB-ülésen – amelyen több napirendi pont is érinti az őt delegáló szervezeteket – már bizottsági tagként vehessen részt. A szombati NVB-ülés után kapott tájékoztatás szerint azonban az eskütétel csak hétfőn vagy kedden lesz – közölték.

Így Litresits András nem fejthette ki véleményét arról a beadványról sem, amely szerint megtévesztésre alkalmas az “Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogen, amelyet az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP képviselőjelöltje használt közösségi oldalán.

A döntést az öt ellenzéki párt tévesnek tartja, egyrészt azért, mert az összefogás kifejezést egyetlen civil szervezet vagy párt sem sajátíthatja ki magának. Másrészt azért, mert az Összefogás Pécsért Egyesület elnevezésű civil szervezet – amely a választási bizottsághoz fordult az ügyben – nem is szerepel az országgyűlési képviselők választásához nyilvántartásba vett jelölő szervezetek között (egyesületek nem is lehetnek jelölő szervezetek, csak pártok), így fogalmilag is kizárt a megtévesztés – írták.

Közölték, hogy az NVB tévesnek tartott határozata miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Kúriához.