Bemutatják, hogyan tehetünk egy zöldebb városért, bolygóért

Különleges kiállítás nyílt a pécsi Széchenyi téren, két napig még bárki megnézheti, hogyan szennyezzük saját környezetünket, de azt is, mit tehetünk a védelmében.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Kővári János, az Európa Zöld Fővárosa-pályázatért felelős önkormányzati képviselő nyitotta meg azt az interaktív kiállítást a pécsi Széchenyi téren, amelyet az Ökováros-Ökorégió Alapítvány rendezett. A kiállításon bárki megnézheti például, mennyi káros anyagot bocsát ki az autója, mennyi energiát vesz igénybe, hogy egy külföldről hozott gyümölcs az asztalra kerül, de azt is, mennyi terhet jelent a Földnek egy póló elkészítése.

– Régi hagyomány, hogy a környezetvédelmi világnap kapcsán egy installáció kerül Pécs főterére, idén sincs másként – vázolta Páva Zsolt, hozzátéve, idén azonban különösen aktuális, mivel Pécs pályázni kíván az Európa Zöld Fővárosa címre. Páva Zsolt hangsúlyozta, a zöld szemléletet nem tudjuk elsajátítani önmagunktól, fontos, hogy a szakemberek formálják a gondolkodásmódunkat. Utalt rá, Pécsett ennek máris komoly hagyománya van, hiszen például sokan tartottak a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésekor attól, hogy nehézségekbe ütközik majd, de a pécsi polgárok nagyon gyorsan felismerték ennek fontosságát.

Kővári János hangsúlyozta, a kiállításnak az a célja, hogy a polgárok láthassák, ők mivel tudnak részt venni egy zöld város kialakításában. A képviselő utalt rá, ennek egyik módja, hogy szerdán még van lehetőség arra, hogy az Európai Fenntarthatósági Hét idejére a pécsiek kedvezményes jegyet váltsanak a Tüke Busz Zrt. járataira a környezettudatosság jegyében.