Idén végre megkezdődhet a Karolina-külfejtés rekultivációja

Pályára állhat a Pécs melletti Karolina-külfejtés rekultivációja: 2004 óta húzódik a Pannon Hőerőmű Zrt. birtokában lévő terület rendezése, nemrég azonban a civilekből formálódott Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport komoly akcióba kezdett és most egy hétszáz aláírásból álló petíciót nyújthattak át Csizi Péter országgyűlési képviselőnek, aki a papírral a kezében a kormány felé is tolmácsolja az itt élő pécsiek kérését.

hirdetés

A Karolina-külfejtés mellett nyújtották át a civilek azt a petíciót Csizi Péternek, amelyet a helyiek állítottak össze a tájseb rekultivációjáért. Az ügy már hosszú évek óta húzódik, idén azonban ténylegesen felsorakozhatnak a munkagépek Pécsbánya mellett.

Csizi Péter elmondta, az államnak és az erőműnek kötelezettsége van, hogy még ebben az évben meginduljon a külfejtés eltüntetése.

– Jómagam is segítem a civil csoport munkáját, aláírtam a petíciót. A most átvett aláírásoknak pedig nem a címzettje vagyok, ezért tolmácsolni fogom az itt élők kérését a kormány és az erőmű irányába – fogalmazott. – A következő lépés egy közös egyeztetés lesz a kormány, az erőmű, a civilek és a lakosság között, ami reményeink szerint előrelépést is jelent – tette hozzá.

Katona Krisztina, a Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport szervezője elmondta, három hét alatt rengeteg aláírást sikerült összegyűjteni.

– Papíralapon ötszázhatvanöt, online százötvenhét aláírást kaptunk, minden, a külfejtés körül elhelyezkedő településrész részt vett az aláírásgyűjtésben. Ráadásul a csoportunk is gyarapodott számos környéken élő pécsi lakossal.

Katona Krisztina, a civil csoport szervezője és Csizi Péter

Vozár Pál, a Pécsbányai Kulturális Egyesület vezetője úgy nyilatkozott, most ugyan nagyrészt csak a környező városrészekben élők írták alá az íveket, meggyőződésük azonban, hogy ez az egész város ügye.

– Pécs számára fontos, hogy ehelyett a kietlen, szénporos táj helyett egy rekreációs terület alakuljon ki.

Hirdetés