Környezetbarátságból ötös: a felújításkor is megkímélték a fecskefészkeket

Magyarországon három fecskefaj, a füsti-, molnár- és partifecske fészkel. Mindegyik faj védett, természetvédelmi értékük 25 ezer forint, számuk azonban drasztikusan csökken: az utóbbi két évtizedben egyes fecskefajok állománya 30-50 százalékkal csökkent. Ezért példaértékű a szentlőrinci vasútállomáson lencsevégre kapott eset, melyből látszik, hogy a fecskefészkeket érintetlenül hagyták a felújítási munkálatokat végzők.

hirdetés

A napokban egy Facebook-poszt látott napvilágot, mely a szentlőrinci vasútállomást mutatja, ahol láthatóan felújítási munkálatok zajlanak. Ez önmagában még egyáltalán nem lenne különleges, azonban az igazán szép, hogy a peronon fészkelő fecskéket és lakóhelyüket nem érte kár a munka ideje alatt sem.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hazai fecskéknek sok más tényező mellett a lakosság hozzáállása miatt is van veszélyben az életük. A molnárfecske – ami valószínűleg a szentlőrinci állomáson is fészkel –, például az épületek külső falaira, ereszek alá, tornácokra rakja fészkét, így az ürülék a járókelőkre, erkélyekre, közösségi terekre potyoghat, ami nyilván kellemetlen.

Hogy ez ellen és a madárfaj fennmaradásának érdekében mit tehetünk, azt korábbi cikkünkben ITT írtuk le. 

Hirdetés