Misztikus vadállatok bujkálnak a mecseki barlangokban

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nemrég csatlakozott egy nemzetközi projekthez, mely lehetővé teszi, hogy éjszakai kameracsapdákkal akár olyan élőlényeket is megfigyelhessenek a mecseki erdőkben, melyeket rejtőzködő életmódjuk miatt mindeddig csak ritkán láthattak a szakemberek. Így sikerült lencsevégre kapni azt a vadmacskát is, mely fajtársaival egyetemben az egyik legtitokzatosabb életmódú emlős hazánkban.

Magyarországon két macskaféle él vadon őshonosan: az egyik a hiúz, ami a baranyai régióban nem található meg, azonban az Északi-középhegységben igen; a másik pedig a vadmacska, mely a Dél-Dunántúlon egyedüli képviselője a nemzetségnek. A Dráva melléke, a Dráva-sík és a Mecsek stabil populációt rejt ezen állatokból a tájegységen. Mindazonáltal az egyedszámról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ahogy azt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől, Völgyi Sándortól megtudtuk.

hirdetés
A gemenci erdőben készült fotók jól mutatják, hogy hasonlít a vadmacska viselkedése egy házi kedvencéhez

– Kicsit misztikus a dolog, hiszen a vadmacska éjszakai életmódot folytató, félénk, rejtőzködő állat, így nem igazán lehet látni a Mecsekben élő példányokat. Tovább fűszerezi a megfigyeléseket, hogy megjelenése miatt a vadmacska a házi macskával nagyon könnyen összetéveszthető. Így leginkább a kivadult, vagy kalandozó házi macskákat pillantjuk meg helyettük a pihenőhelyen vagy erdei tisztáson, melyek nappal is előszeretettel járnak a természetben. Azért ritkán tényleg találkozni így is vadmacskával, de általában csak villanásnyi ideig, amíg elfut az ember elől. Nekünk szakembereknek is nagy szó, mikor nagy ritkán sikerül lefotózni ezeket az élőlényeket – fejtette ki Völgyi Sándor.

Kiemelte, a MammalWeb nemzetközi projektnek hála – melyhez csatlakozva a természetvédelmi munkatársak az európai vad emlősök eloszlásáról, gyakoriságáról és az ezt befolyásoló tényezőkről gyűjtenek információkat – kameracsapdát tudtak telepíteni egy területre, ahol eddig csak sejteni lehetett a macskafélék előfordulását. Nemrég pedig igen ritka felvételek készültek, melyeken valóban látható egy vadmacska, melyet leginkább sajátos farokmintázatáról ismerhetünk fel.

Mit érdemes még tudni a vadmacskákról?

 • Nagyobb termetűek a házi macskáknál (a hímek pedig nagyobbak a nőstényeknél), farkuk vastag és egy fekete, jól elkülönülő fekete gyűrűben végződik. Emellett 3-5 plusz gyűrű található még a farkukon.
 • Nagyon nehéz a megfigyelésük. Az állat életmódjából következtetnek a szakemberek arra, hogy merrefelé fordul elő az adott területen. Ezeken az útvonalakon úgynevezett DNS-csapdákat helyeznek el, melyekben megragad az állatok szőre, ezáltal lehetővé téve a későbbi vizsgálatot. Így kiderül, hogy valódi vadmacskáról, hibridről, vagy házi macskáról van szó.
 • Magányos állatokról van szó. A párkapcsolat nem jellemző rájuk, kizárólag a
  szaporodási időszakban (szaknyelven pacsmagoláskor) keresik fajtársaik társaságát,
  mikor is a hímek nagy távolságokat tesznek meg, az ivarzó nőstények után kutatva. A
  kandúrok sajnos néha áldozatul esnek ebben az időszakban, egyet-egyet elütnek
  ilyenkor a közutakon. Az állatok egyébként egyéves korukra ivaréretté válnak.
 • A nőstények félrevonulnak a kismacskák világra hozásához, majd jó ideig tanítják őket, mielőtt külön utakon folytatnák életüket.
 • Nappal jellemzően barlangokba, kőfülkékbe, faodvakba bújnak el a mecseki
  vadmacskák. Nagyon kedvelik az erdei tisztásokat, vizes élőhelyhez közeli erdőket.
 • Amik a vadmacskák életéből hiányoznak, azok az olyan ökológiai folyosók, melyek az egyes populációkat összekötik egymással.
 • Amellett, hogy alapvetően kerülik a találkozást, a házi macskákkal való keveredés
  nagymértékben alakítja életüket. A háziasított rokon például betegségeket közvetít a
  vadmacska-populációba.
 • Vannak olyan vélemények, melyek szerint a nagyfokú hibridizáció miatt nincsenek is már genetikailag tiszta egyedek, csupán hibridek a Közép-európai régióban.
 • Emberre egyáltalán nem veszélyesek, szinte lehetetlen a közelükbe kerülni. Természetesen abban az esetben védekeznek, amennyiben mégis elfogja őket valaki például kutatási céllal.
 • Jellemzően kis emlősökkel táplálkoznak, de madarakat, kis hüllőket vagy rovarokat is elfogyasztanak.

Könnyű összekeverni a házi macskát és a vadmacskát, itt egy aranyos sztori a szomszéd megyéből:

A vadmacska (Felis silvestris) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 ezer forint egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e rejtőzködő életmódú macskaféle – besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

Képek forrása: Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook, Kovács Attila természetvédelmi őr, Getty Images

hirdetés

Hirdetés