Nézegess cuki képeket a pécsi zooban rohangáló pekarimalacokról!

Ismét aranyos kis malacok futkároznak a pécsi állatkert kifutójában, mutatunk nektek néhány cuki fotót a legkisebb örvös pekarikról. Irány a zoo!

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Állatkert Facebook-oldalán osztott meg néhány tündéri fotót a legújabb apró malacokról. A szavak helyett beszéljenek inkább a képek, de a galériánk végén pár érdekességet is olvashattok a vaddisznónak tűnő örvös pekarikról!

Íme néhány érdekesség:

A pekarifélék családjába 4 ma élő és számos kihalt fajt sorolnak a tudósok. A pekarifélék különleges állatok, hiszen kinézetükben nagyon hasonlítanak a sertésfélékre, ennek ellenére nem azok, így nem is tartoznak ebbe a családba.

A valódi sertésfélék legközelebbi, ma élő rokonai velük együtt alkotják a disznóalakúak alrendjét. Pekarik kizárólag az amerikai kontinensen fordulnak elő, ahol eredetileg nem éltek sertések. A pekarikat a disznóktól fogképletük és farkuk szinte teljes hiánya különbözteti meg.

A legtöbb sertésfélétől eltérően csak nagyon kevés, 1-3 malacuk születik egyszerre.

A négy ma élő pekarifaj közül a természetben és az állatkertekben egyaránt az örvös pekari számít a leggyakoribbnak, mely Észak-Amerika déli részén, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában egyaránt megfigyelhető.

Élőhelyét tekintve nem válogatós, a félsivatagos területektől kezdve az esőerdőkig bárhol megél. Az örvös pekari csapatokban él, melyet egy domináns kan vezet, azonban további kanok is élhetnek velük. Ha ragadozó, például jaguár támadja meg a csapatot, a kanok bátran szembeszállnak a támadóval, amíg a többiek elmenekülnek.

Az örvös pekari mindenevő, a nappal nagy részét táplálékkereséssel tölti. A fajt egyelőre még nem veszélyezteti a kihalás. Sok helyen megdézsmálja az ültetvényeket, ezért kártevőként vadásznak rá. Az amerikai őslakosok a bőrét és a húsát is hasznosítják.

Fiatal korában befogva könnyen szelídül, éppen ezért több helyen házi kedvencként tartják. Bár az örvös pekari nem számít ritka fajnak az európai állatkertekben, Magyarországon jelenleg a pécsivel együtt csak 4 állatkertben látható.

Legutóbb egyébként tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy 9 év után örvös pekari született a pécsi állatkertben.

A képek forrása: Pécsi Állatkert Facebook