15 C
Pécs
szombat, május 25, 2024
Kezdőlapne pipáld ki2006 ősze: együtt bírálták a legfőbb ügyészt

2006 ősze: együtt bírálták a legfőbb ügyészt

Kormánypárti és jobbikos képviselők bírálták a legfőbb ügyészt a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának szerdai ülésén, mert Kovács Tamás szerint összességében törvényes volt az ügyészek eljárása a 2006. őszi események során.

„Szemenszedett rosszindulatú beállítás” – mondta Varga László (KDNP) a legfőbb ügyész levelére. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) szerint pedig az ügyészek „a legrosszabb kommunista idők szellemében jártak el” 2006 őzén, a legfőbb ügyész pedig levelével bizonyította alkalmatlanságát. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke szerint is válaszolni kell Kovács Tamás levelére.

A testület ülésén Gulyás Gergely ismertette a legfőbb ügyész bizottság megkeresésére írt válaszlevelét. Ebben Kovács Tamás „szakmai nézetkülönbséggel” indokolta, hogy az ügyészség által indítványozott és elsőfokon elrendelt előzetes letartóztatások nagy részét másodfokon megváltoztatta a bíróság. Továbbá a legfőbb ügyész beszámolt arról: Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány ügyében elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt indult eljárás, de ezt megszüntették, mert nem volt megállapítható, hogy a tábornok elkövette a bűncselekményt.

Intézkedés volt arra, hogy a rendőrök viseljék az azonosítót, de nem volt rá fedezet – mondta Bánhegyi Gábor dandártábornok, a Katonai Főügyészség Katonai Ügyek Főosztálya vezetője az albizottság szerdai ülésén. A tábornok elmondta: annak idején a katonai ügyészség vizsgálta, hogy miért nem viseltek azonosító jelvényt a rendőrök.

„Erre azt a választ kaptam, hogy nem volt rá fedezet: intézkedés, törvény volt rá, de nem volt rá fedezet. Az események után viszont volt rá pénz és azonnal beszerezték az azonosítókat” – mondta. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), az albizottság elnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: a parancsnokoknak kötelességük lett volna számon kérni az azonosítókat.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő