Nem hivatalos útikalauz nem csak pécsi stopposoknak

Két évvel ezelőtt készített először a SosemArt Kulturális Egyesület szubjektív térképet a városról. Az ingyenesen elérhető kiadvány, az úgynevezett Alternative City Guide célja, hogy a helyiek szűrőjén keresztül mutassa be a turistáknak Pécset. Bár idén több mint negyven helyszín szerepel a listán, úgy tűnik sok helyi vállalkozás nem akart áldozni a turistacsalogató térképre. Így jó néhány, a szerkesztőségünk által jónak ítélt helyszín nem került bele az ajánlóba. 

A SosemArt Kulturális Egyesület két éve indult projektje arra az elgondolásra épült, hogy egy várost nem feltétlenül akkor ismerünk meg a legjobban, ha sorra megnézzük a tipikus, útikönyvek által javasolt látnivalóit. A két ötletgazda, Szolga Hajnal és Pataki Erika szerint Pécs atmoszféráját sokkal inkább magukba szívhatják az ide látogatók, ha felkeresik azokat a pontokat (is), ahová a helyiek járnak.

turizmus02

Pécs azonban nagyváros, számos érdekes és izgalmas helyszínnel, így mindenki nem kerülhetett fel a térképre. Szükség volt a szelekcióra, amelyet egyfelől a szubjektivitás, másfelől egy konkrét szempont figyelembevétele jellemzett.

– Két évvel ezelőtt és most is fontos volt, hogy környezettudatos és társadalmilag elkötelezett szervezetek és vállalkozások szerepeljenek a kiadványban – mondja Pataki Erika.

A 2015-ös térképen – a 2013-ashoz képest – jóval több látogatásra érdemes hely szerepel, köztük is sokkal több a vendéglátóegység. Továbbá kézműves boltokat, szórakozási lehetőséget, galériákat és alkotói tereket is ajánlanak a könyvben. Szerepel a listán jó pá olyan hely, amelyet a PécsMa.hu szerkesztősége is tesztelt, illetve kifejezetten nagyra értékel. Ilyenek például a Streat Burger & Szendvics, a Pécsi Briós, a Kemencés pékség, a Létra közösségi alkotótér és a Retextil Alapítvány. A listát elnézve azonban felmerült a kérdés, hogy miért hiányzik a térképről például az a nívós belvárosi étterem, amely saját farmján megtermelt alapanyagokból főz, vagy az a csemegeüzlet, ahol nagyon sok helyi kistermelő portékáját be lehet szerezni?

alternative city térkép01

 

– Civil szervezetünknek nem volt kerete vagy pályázati pénze arra, hogy önköltségből megterveztessen, majd megjelentessen több ezer példányt az alternatív térképből, így a kivitelezésre az ajánlóban szereplő helyek, egyesületek, üzletek dobták össze a pénzt. Az előzetes szűrőn fennmaradt vállalkozásnak és civileknek megadtuk a lehetőséget, előbbieknek 10 000 Ft, a utóbbiaknak 5000 Ft-ba került, hogy felkerülhessenek az Altenative City Guide-ba. A dolog egyszerű: nem mindenki akart bekerülni az ajánlónkba – magyarázta Erika.

alternative city térkép03

A SosemArt Egyesület ötlete tehát kétségtelenül jó, és annak is örülünk, hogy két év után újra kijöttek egy ingyenes kiadvánnyal, mégis azt gondoljuk, a projekt finanszírozása miatt a térkép sokkal kevésbé adja vissza a város alternatív “látnivalóit”.

A térképből idén egyébként 10 000 példányt nyomtattak, így a helyi kávézókban, galériákban, hotelekben kétszer annyi érhető el, mint két évvel ezelőtt. Az ötletgazdák igazi nagy álma pedig az, hogy egyszer majd egy folyamatosan frissíthető mobilapplikáció készüljön Pécs szubjektív térképének.