Óriási fejlesztés a kertvárosi Melinda parknál

Egy új, kilencvenmilliós pályázatnak köszönhetően a Melinda utcai szabadidőközpont épületét energia-, víz, hőtakarékossági, környezetvédelmi szempontok szerint alakítják át jövőre.

hirdetés

Nagy jövő előtt áll a kertvárosiak egyik közösségi háza, hiszen a város civil szervezetekkel összesen kilencvenmillió forintot nyert a minap az uniótól az épület fejlesztésére.

Gyerekprogramokból sem lesz hiány…

A tervek szerint nemsokára a megújuló Kék- Zöld Iroda felújítása során a teljes vízvezeték-rendszert korszerűsítik, a wc tartályok, és az öntözőcsapok vízellátását az esővíz segítségével oldják meg.

Az épület átalakítása természetesen nem nélkülözi az energiatakarékos megoldásokat: minden, állandó használatú helységben energiatakarékos fénycsöves, kompakt fénycsöves, ill. led- és lámpatesteket szerelnek fel.

Az átalakításnak köszönhetően az épületben egy 50 fős oktató termet is kialakítanak, melyhez közvetlenül két irodahelyiség, tanácsadó szoba kapcsolódik. Az épület délnyugati sarkában egy kisebb klubszerű helyiség is lesz, tovább az irodába érkezőket egy új tornác fogadja a beruházást követően. A jelenlegi mosdót, zuhanyzót, öltözőt is modernizálják.

A fejlesztéseknek leginkább a Kertvárosban élő több tízezer ember örülhet leginkább, hiszen a ház programjait a Kertvárosban élők igényei szerint alakítják ki. Különös szerepet kapnak a gyerekprogramok, a fórumok, a baba- mama klubok.

Az irodában a felújítások után többek között zöld tanácsadó iroda működik, környezeti nevelési program valósul meg, fenntarthatósági szabadegyetemet tartanak, de itt kap helyet az úgynevezett Melinda fesztivál is. Ennek során a lakosság megismerkedhet a környezettudatos megoldásokkal, egészségügyi méréseken vehet részt.

A projekt azért indulhatott el, mert a város számára a környezeti nevelés, a környezetvédelem már régóta rendkívüli fontossággal bír. A város önkormányzata, mint építtető vesz részt a projektben, míg az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület végzik majd a rendezvények szervezését, kivitelezését, a tanácsadást.

A tervek szerint a házban 27 hónap során összesen 268 rendezvényt tartanak majd.