Pécsi mozik: pró és kontra

A 3D-s szemüvegek nem könnyítik meg a dolgunkat

Most, hogy Pécs újra három mozival büszkélkedhet, elérkezett az idő, hogy összehasonlítsuk őket. Mindegyik mozinak vannak elvitathatatlan előnyei és szerethető egyediségei, ugyanakkor egyik sem tökéletes. A cikk végén lehet szavazni arról, hogy kinek melyik mozi a kedvence.

hirdetés

Következzék tehát szubjektív mozi-összehasonlításunk. A listák kommentben szabadon kiegészíthetőek.

Az Apolló mozi Pécs első állandó filmszínháza. A Perczel utcában található kis mozi 1912-ben nyílt meg, azóta gazdasági okokból többször bezárt, utoljára pár hónappal ezelőtt. Az üzemeltetési feladatokat most az épület tulajdonosa által újonnan létrehozott alapítvány látja el. A 110 embert befogadó nagy- és a 40 személyes klubtermükben európai fesztiváldíjas és szerzői filmek, továbbá magyar alkotások bemutatása mellett filmklubok, rendezvények szervezése is zajlik.

tabla_1 (2)

A második legrégibb mozi, az Uránia Mozi 1935-ben épült Weichinger Károly tervei alapján bauhaus stílusban. A mozi falait Gebauer Ernő pécsi festőművész falfestményei díszítik, amelyek az előadóművészet, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. A mozi 2001-től az országos ArtMozi-hálózat tagja volt és az Europa Cinemas hálózat is a tagjai közé választotta. Az Uránia 2011-ben bezárt, azonban 2014-ben már egy megújult vezetőség alatt nyitott ki, azóta pedig friss lendülettel működik. Pécs egyetlen belvárosi premier mozijaként 350 nézőt képes befogadni.

uránia

A városban egy soktermes premier mozi is működik 1999 óta, ez ugyebár a Pécs Plázában lévő Cinema City. Itt tíz teremben tartanak vetítéseket. A mozikomplexumot idén nyáron újították fel, új dizájnt kapott az előtér és kényelmesebb székek kerültek a termekbe. Ugyan A majmok bolygójának második részéről lecsúsztak, a kínálatuk általában véve kielégítő. A mai napig sokan járnak ide filmeket nézni, és egyes vélemények szerint az egész plázát a CinemaCity tartja életben.

cinema city

Önnek melyik a kedvenc pécsi mozija?

Eredmények

Loading ... Loading ...