Hangversennyel emlékeznek a szovjet terror áldozataira

A szörnyű múlttal békéltet meg a Pannon Filharmonikusok koncertje

A Gulagon és a GUPVI táborokban történt borzalmak feledése, a megbékélés, az emberi méltóság visszanyerése áll a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyének központjában, melyen magyar, német, és orosz zeneszerzők remekműveit hallhatják a tragédiára emlékező pécsiek.

hirdetés

A szovjet munkatáborok borzalmai mintegy 800 ezer magyart érintettek, miközben a kommunista terror és elnyomás szörnyű hatását minden tizedik magyar család megérezte, és sokan a mai napig is szenvednek még a feldolgozhatatlan emlékektől. Pécs és a pécsi városvezetés mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a Gulagra hurcoltak emléke előtt áldozzon. Nincs ez másként idén sem, „A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének” keretében ugyanis számos pécsi és baranyai civil szervezetnek köszönhetően több megemlékezés és program is helyet kapott a városban, de a közeljövőben a tragikus esemény hátterét kutató történelmi konferenciát is szerveznek. Az ártatlanul elhurcoltak emlékének áldoz a Kossuth téren nemrég felállított szögesdróttal bezárt vörös csillagot ábrázoló köztéri emlékmű is, február 18-án (18 órakor) pedig a Pannon Filharmonikusok is meghajtják fejüket az áldozatok és hozzátartozóik előtt egy nagyszabású hangversennyel.

A szörnyű múlttal békéltet meg a Pannon Filharmonikusok koncertje
A szörnyű múlttal békéltet meg a Pannon Filharmonikusok koncertje

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Kör és a zenekar koprodukciójában a Kodály Központban rendezett rendhagyó emlékkoncert már nem a Szovjetunióba hurcolt politikai- és hadi foglyok, civilek és kényszermunkások által átélt borzalmakra hívja fel a figyelmet, a Pannon Filharmonikusok sokkal inkább a megbocsátásra, a megbékélésre, az emberi méltóság visszanyerésére és a jövőbe vetett hitre helyezi a hangsúlyt. Ezt pedig azzal a gesztussal jelzik, hogy olyan zeneműveket játszanak el a pécsieknek, melyeket a történelmi viszontagságok során egymás ellen kényszerített nemzetek híres zeneszerzői írtak.

Vass András vezényli a filharmonikusokat az esten
Vass András vezényli a filharmonikusokat az esten

Az ünnepi hangversenyen egy magyar, egy német, és egy orosz darabot játszanak majd a zenészek. Csíky Boldizsár erdélyi zeneszerző 2008-ban bemutatott „szimfonikus emlékképét”, a „Gulagot” két igazi klasszikus mű keretezi majd az: az első Csajkovszkij „Szláv indulója”, melyet a török-szerb katonai konfliktus hatására komponált, a második pedig Mendelssohn-Bartholdy utolsó szimfóniája, az V. „Reformáció” szimfónia zárja. A Vass András által vezényelt koncerten közreműködik a pécsi Bartók Béla Férfikar is.

A Kodály Központ előcsarnokában 17 órakor két kiállítás is nyílik, melyek a 18 órakor kezdődő hangverseny szünetében is megtekinthetőek. Az egyik tárlat az emlékév eseményeibe enged betekintést, a másik pedig Töreki Zsolt Lágerjáratról készült fotóit fogja egybe (a címe: Lágerjárat egy fotós szemével)

Időpont: 2017. február 18., 18.00

Helyszín: Kodály Központ