Ingyenes programokon tárulnak fel a Pécsi Püspökség kincsei!

A szentély feletti szöveg rejtélye is megoldódott

Érdekli, milyen titkokat rejt a Pécsi Püspökség? Nem tudja, milyen különleges “képregények” vannak a bazilikában? Vagy éppen szívesen meghallgatna egy orgonakoncertet? Az Ars Sacra Fesztivál, amelyhez idén is csatlakozott a Pécsi Egyházmegye, valószínűleg a pécsieknek is sok érdekességet tartogat.

hirdetés

A Pécsi Püspökség ebben az évben is csatlakozott az országos Ars Sacra Fesztiválhoz, szeptember 16-a és 24-e között számos programot kínálnak a turistáknak, de a pécsieknek is – hiszen valószínűleg sok olyan rejtett érték, “titok” van a bazilikában, a Püspöki Kincstárban, amit még az itt élők sem ismernek. A programok ráadásul ingyenesek.

A pécsi fesztivál Szamosi Szabolcs orgonakoncertjével kezdődik szeptember 16-án 19.15-től a bazilikában, míg szeptember 24-én Kovács Szilárd, a székesegyház zenei igazgatója mutatja be Ave Maria című darabját Kuti Ágnes énekművész közreműködésével. Az orgonakoncerteken kívül a zenei programok között szerepel a Hírës Pannónia Régizenei Együttes koncertje szeptember 23-án a bazilika altemplomában.

Feltárulnak a múlt és a jelen kincsei

De van még miből választani, lesznek művészeti és tudományos előadások, és a szervezők gondoltak a kisebbekre is. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon kiderül például, milyen különleges “képregények” vannak a pécsi székesegyházban. Különlegesség lesz az a program is, amely során ingyenes, interaktív idegenvezetéseket tartanak fiatal önkéntesek a székesegyházban: egy kötetlen tematika során mutatják be, mi rejlik a festmények és domborművek szépsége mögött.

A pécsi fesztivál valamennyi programja ingyenes, de a műemlékek korlátozott befogadóképessége miatt előre regisztrálni kell, erre ez egyházmegye honlapján, itt van lehetőség!