Titkok a mozaikokról

A Katolikus Kulturális Hetek programsorozat részeként október 27-étől megtekinthető A megváltás titka – a velencei Szent Márk-bazilika mozaikjai című vándorkiállítás a pécsi Dóm-kőtárban. Az Olaszországból Budapestre, majd Pécsre érkezett tárlatot dr. Udvardy György megyéspüspök nyitotta meg.

hirdetés

A velencei Szent Márk bazilika mozaikjait bemutató tablók kísérőszövegeit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem olasz szakos hallgatói fordították tanáruk, Domokos György vezetésével, aki a megnyitón rövid tárlatvezetést tartva beszélt a mozaikokon ábrázolt jelenetek szimbolikájáról és stíluseszközeiről.

A kiállítás pécsi állomása kapcsán érdemes kiemelni a Velence és Pécs közötti történelmi kapcsolatot: Orseolo Ottó Péter velencei dózse fia volt az az Orseolo Péter magyar király, aki a Székesegyházat építtette, és akit ide temettek el. Most ennek a székesegyháznak román kori kőtárában csodálhatók meg közelről, a tablók segítségével a velencei mozaikok, amelyek a teremtéstől a megváltásig mutatják be az üdvtörténet eseményeit.

A kiállítás december 15-ig látogatható a Dóm-kőtárban.