Rengeteg program lesz a hétvégén

Idén is kitesz magáért a város, ami az augusztus 20-i, ünnepi programot illeti. Mindenki talál magának kedvére való programot, nagyon színes a kínálat. A Zsolnay negyed az egész hétvégére megtelik, ahogy a belváros is. A szombati nap csúcsa pedig hagyományosan az ünnepi tűzijáték lesz.

hirdetés
Szamárfül Fesztivál a Zsolnay-negyedben

A Zsolnay-negyedben péntektől vasárnapig zajlik a Szamárfül Fesztivál, a régió legnagyobb gyermekfesztiválja. Kreatív játszóterek, kézműves foglalkozások, játszóházak, és számtalan koncert várja a családokat. Ifjúsági és gyermekszínházak is tartanak előadást a hétvégén.

Páratlanul gazdag a programkínálat: Halász Judit és az Alma Zenekar is fellép, lesz természetvédelmi vetélkedő az Ökováros-Ökorégió Alapítvány szervezésében.

Nem csak a kisebbekre gondoltak a szervezők: lesz fitnesz, gyógytorna, jóga is az édesanyáknak.

A lurkók kipróbálhatják Pécs újonnan elkészült, legnagyobb csúszdáját is egy kisebb fedetlen és egy nagyobb, kanyargósabb, csőcsúszdával.

Magyarok kenyere ünnep

A délután folyamán a Sétatéren folyamatosan lesznek fellépők, Tolcsvay László, a Zengő együttes, és Götz Attila a Pécsi Nemzeti Színház színésze is ott lesz.

A Székesegyház ezen a napon ingyenesen látogatható. Az egyházmegye pedig mindenkit hív a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisére a Dómban.

magyarok kenyere2
A Magyarok kenyere ünnep tavaly is népszerű volt

Az államalapítás ünnepének legnagyobb belvárosi attrakciója a Magyarok Kenyerének megáldása és szétosztása adomány fejében 16 órától. A kenyeret Kajtár Edvárd, a Székesegyház plébánosa áldja meg, a Pécsi Jótékony Nőegylet segít a búzából készült kis cipók szétosztásban.

Csaba királyfi rockopera Rudán Joe-val

A Magyarok kenyerének ünnepe után elérkezik a rockoperák szerelmeseinek ideje: 19 órától a Csaba királyfi – székely nemzeti rockoperát hallhatják ingyenesen a pécsiek, nem kisebb zenésszel, mint Rudán Joe-val a főszerepben.

Megtudtuk tőle, a társulat tegnap érkezett a városba, de már javában zajlanak a próbák a szombati előadásra.

– A Csaba királyfinak a tavalyi csíksomlyói bemutatója óta ez lesz a negyedik előadása, nagyon örülök, hogy most szülővárosomban, Pécsen vihetjük színpadra a művet – mondta a rocker.

rudán1
A Csaba királyfi székely rockopera osztatlan sikert aratott Csíksomlyón

Állandó csapattal érkeztek: az erdélyi és egy magyarországi szereplők mellett egy debreceni és egy püspökladányi tánccsoport is fellép.

Este a hagyományossá vált tűzijátékkal zárul majd az államalapítás ünnepe Pécsen.

Ünnepi programok vidéken is

A megyében még számos helyen lesz ünnepi műsor és tűzijáték: Komlón a Szélkiáltó együttes koncertezik, míg Pécsváradon számos határon túli zenekar és tánccsoport ad műsort.

Szombattól pedig megnyílik a nagyközönség előtt a gyönyörű szászvári várkastély is, amelyet több mint 600 millió forintból újítottak fel tavasszal. Hétfő kivételével minden nap 9 órától 17 óráig lesz látogatható.