Tudja, mi az a csobánolás? Most kiderül!

Különleges programra kerül sor csütörtökön este a Művészetek és Irodalom Házában: a Hidasi Bukovinai Székely Kör egy régi hagyományt, a csobánolást vagy csobányolást mutatja be.

Ma este 6 órakor Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában a Hidasi Bukovinai Székely Kör csobánolását láthatják az érdeklődők. Őri László, Pécs alpolgármestere, aki a tervek szerint köszönti majd a közönséget, lapunknak elmondta, a bukovinai székely betlehemes az úgynevezett csobányolás vagy csobánolás több száz éves erdélyi gyökerekkel bír, azonban az 1700-as évek óta változatlan maradt, mind nyelvezetében, előadásmódjában, szabályaiban. A játékkal a szereplők a karácsony misztériumát és annak szent titkát közvetítik, a maguk egyszerű módján, sajátos identitásuk, székely-magyar önazonosságtudatuk alapján.

Őri László alpolgármester köszönti majd a résztvevőket

– Karácsony felé közeledve minden elcsendesedik, sokan fordulnak a családi és közösségi hagyományok felé, ez a rendezvény is ebben segít minket – mondta el lapunknak Őri László.

Régen Bukovinában a csobányolók adventtől vízkeresztig, házról házra jártak, hogy azt az üzenetet vigyék: Megszületett a Megváltó! Örvendjetek! A házakba mentek a családokhoz, oda vitték a templom kicsinyített mását, vagyis annak a jelképét, hogy a szentség, Jézus Krisztus kér bebocsátást a család összes tagjához. Jelen, színpadi keretek között imitálva a betlehemeseket befogadó családot egy gazda és egy gazdasszony lesz jelen.

Mivel szent cselekedetről van szó, nem rontanak be a házba, hanem bebocsátást kérnek. Ezután Heródes király méltóságteljesen és liturgikus beszéddel felkonferálja a kompániát. Elmondja, hogy a céljuk nem az, hogy komédiázzanak, hanem hogy példát mutassanak Krisztusról. Mindeközben József könyörgő recitálása szólal meg, amit a királyszolga meghall és urához, a királyhoz vezeti, feleségével Máriával együtt. A király József és Mária szálláskérését elutasítja, és egy istállóba küldi őket. Itt látogatja meg a párt és a kisdedet az angyal elhívására a négy pásztor, azaz a négy csobány. A csobányok maszkot viselnek, ami egy ősi pogány rítusból maradt meg. A csobányok játékában a betlehemi három királyok magasztosságának ellentéte jelenik meg.