Fegyverek, sportautók, luxus – lecsapott a NAV

Az emerekkel tudni kell bánni

Mintegy 200 dolgozó bére után nem fizetett járulékokat egy pécsi bűnszervezet, melyet bukócégek, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc segített – a NAV pénzügyi nyomozói szerint. 

hirdetés

A 11 cégből álló láncolat piramisrendszerben épült fel, a vagyonvédelemmel és őrzésbiztonsággal foglalkozó, csúcson lévő társaság rendre fogadta a megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották.

 

A NAV szerint a dolgozókat ugyan bejelentették és még bevallást is benyújtottak, de adót és járulékot már nem fizettek utánuk. A szervezet az alvállalkozóit időközönként lecserélte, hogy csökkentse lebukásának kockázatát. A cégeket budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették be, az alvállalkozó társaságokat pécsi és Pécs környéki strómanok irányították.

Az alvállalkozók feketén fizették az alkalmazottakat, saját részüket levették, a többi pénz a haszonhúzókhoz került. Az államnak hozzávetőleg 300 millió forint kárt okozott az, hogy nem fizettek közterheket – véli a hatóság.

A NAV közlése szerint a pénzügyi nyomozók mintegy harminc helyszínen szereztek bizonyítékot és kutattak fel gyanúsítottakat, többnyire Baranyában és Budapesten. Kiderült, hogy az alvállalkozók között visszaeső bűnözők is voltak, többüknek fegyvere vagy riasztópisztolya is volt. A tizenhárom gyanúsítottból kettőt veszélyesnek ítéltek, őket a NAV kommandósai állították elő.

A nyomozók ingatlant és luxusautókat is lefoglaltak, illetve üzletrészt zároltak, amivel a költségvetésnek okozott kár akár teljes mértékben is megtérülhet.

A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik.