Lopott, verekedett a szentlőrinci férfi

2017. április 26-án kihirdetett ítéletével a Szigetvári Járásbíróság bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy betegségénél fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, aljas indokból elkövetett testi sértés bűntette és kétrendbeli lopás vétsége miatt P. A. vádlottat 6 év börtönre és 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

hirdetés

A vádlott és a sértett nő a cselekmény időpontjában szomszédok voltak Szentlőrincen.

A cselekvőképtelen sértettet korábban gondnokság alá helyezték. A bűntett előtt a sértett gondnoka többször felkereste őt, mindig vitt neki cigarettát is.

2014. június 24-én reggel 8 óra előtt, a vádlott bement a sértett lakrészébe és tőle cigarettát kért. Ám ezt ő megtagadta. Erre a vádlott bántalmazni kezdte, az arcán és kezén ököllel megütötte. A sértett a padlóra illetve az ágyra esett, a vádlott ott is folytatta a verést, majd elvette tőle a tartalékolt cigarettáját távozott. A sértett fél akkor nem merte elmondani gondnokának, hogy a vádlott bántalmazta, mert már korábban is előfordult ilyen. A gondnoka 8 óra után érkezett a sértetthez, észlelte a sérüléseit és orvoshoz vitte. De a sztorit csak hat nappal később mondta el.
A sértett súlyos, töréses sérülést is szenvedett a bántalmazás során, mely maradandó fogyatékosság társulása mellett gyógyult.

2015. április 4-én 4 óra 30 perc körüli időben, ugyanazon településen, egy másik sértett mountain bike biciklijét egy ház előtt lévő kerékpártároló rácsához zárta. A vádlott 6 óra körül arra sétált, amikor észrevette a kerékpárt. A zárat a nála lévő fogóval elvágta, a bicajt elvitte. A nyomozó hatóság a vádlott házának udvarán még azon a napon megtalálta a 15.000 forint értékű kerékpárt, amit gyorsan lefoglaltak, a sértettnek visszaadtak.

2015. augusztus 3-án a vádlott egy szentlőrinci, lakatlan családi ház udvarának nyitott bejárati ajtaján bement és leemelte az egyik utcafronti ablakot, majd hazavitte. A sértett tulajdonosnak 6.500 forint kárt okozott, mely lefoglalással és a sértettnek történt visszaadással megtérült.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.