A cellulóz szigetelés hátrányai és egyéb alternatívák

A cellulóz szigetelés egy környezetbarát szigetelés, amit újrahasznosított papírból készítenek. A papír alapanyagot speciális eljárással kezelik, darálják, apró szálakra bontják. Ezután a szálakat speciális adalékanyagokkal keverik össze, bórsavval és ammóniumfoszfáttal.

hirdetés
Uránia Mozi

Maga a cellulóz a növények vázanyagának egy szerves része, fehér színű, szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú anyag. Nem oldódik vízben, és ellenáll a szerves oldószereknek, a híg savnak és lúgnak, ezért vázépítő anyagként jól funkcionál.

Szigetelésként is környezetbarát, mivel újrahasznosított anyagokból készül és biológiailag lebomló, hátránya például az, hogy nehezebb felvinni és kezelni, mint például a purhab szigetelést és az ára is magasabb.

Ez a laza töltésű szigetelés olyan újrahasznosított anyagokból áll, mint a régi újságok, kartonok vagy más papír. Problémája, hogy előbb-utóbb leülepedik és ez akár 20 százalékos térfogatcsökkenést is jelenthet. A falakon lévő cellulóz idővel elválik a faltól és hézagot hoz létre. Amikor ez bekövetkezik, akkor a lyukak, rések lehetővé teszik a levegő ki- és beáramlását.

Így tehát a hőszigetelő tulajdonsága romlik, ami által az energiaköltségeink megnőnek. A laza töltésű cellulóz a rágcsálóknak, egyéb kártevőknek is kedvez, ugyanis ezek elmozdíthatják a szigetelőanyagot, hogy fészket rakhassanak. A cellulózszigetelés másik hátránya, hogy poros, a szigetelőanyag apró porszemcséi egy idő után az egész házban terjedni kezdenek.

A problémák sokszor abból adódnak, hogy nem megfelelő szakemberek végzik el a szigetelési munkálatokat. Egy szakértőnek tudnia kell, hogy hogy kell megfelelően sűríteni a cellulózt, hogy kell alkalmazni a lejtős felületeken és hogy mennyi idő alatt szárad meg. A cellulóz szigetelés ugyan hatékony és környezetbarát megoldás, azonban nem árt szem előtt tartani a hátrányait sem.

Ezek egyike, hogy a cellulóz érzékeny a nedvességre, ha nedvességnek van kitéve, akkor elveszti hatékonyságát és romlik a szigetelőképessége. A cellulóz szigetelés emellett tűzveszélyes is, ha nem megfelelően telepítik, kezelik, akkor gyorsan ég. A cellulóz szigetelés, ha nincs megfelelően kezelve, hajlamos a penész- és gombaképződésre. A telepítése pedig egyáltalán nem egyszerű, nem is beszélve az árról, ami magasabb, mint más szigetelőanyagok ára.

Alternatívák

A legjobb szigetelőanyagok nyomába eredve sokféle megoldással találkozhatunk, írja a purmester.hu. Mai napig népszerű az üveggyapot, ami olcsó, könnyű és gyorsan telepíthető. A kőzetgyapotot is sokan választják, aztán itt van a polisztirol hab is, ami szintén egy könnyű anyag. A purhab az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag, ami köszönhető annak, hogy igen jó hőszigetelő tulajdonságokkal bír.

A fűtési energia akár 25-30 százaléka is távozhat a tetőn át, ha az nincs leszigetelve, a mai árak mellett pedig egy ilyen beruházás, mint a tető szigetelése, hamar megtérül. A purhab szigetelés azért is népszerű, mert igen hatékony és tartós megoldás. Valamennyi felülethez kiválóan tapad, és az idő múlásával sem veszít tulajdonságaiból.

(X)