Beborult az Összefogás?

A megszokottnál nagyobb visszhangot kapott a kutatók és a politikusok körében az a közvélemény-kutatás, amelyet a Tárki publikált szerdán. Az adatok szerint az eddig rejtőzködők fele hirtelen felfedte magát, ami a Fidesz és még inkább a Jobbik népszerűségét növelte. A baloldalon próbálják kisebbíteni az adatok jelentőségét, a Jobbikban visszafogottan örülnek – számol be az Origo.

hirdetés

A lap azt írja, hogy a baloldalon a politikusok erősen kételkednek, a Jobbikban viszont óvatosan örülnek annak az adatsornak, amelyet szerdán publikált a Tárki a pártok népszerűségéről. A Tárki friss kutatása azért váltott ki nagyobb visszhangot ennél a két pártnál, mert az adatokból nemcsak az derült ki, hogy a Fidesz jelentősen vezet, hanem az is, hogy a baloldali pártok népszerűsége csökkent az összefogás óta, a Jobbik pedig már közel egymillió szavazóra számíthat, és egy hónap alatt megduplázta a támogatottságát.

Tarki03

A Tárki felmérése szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 49, az Összefogás 27, a Jobbik 19, az LMP pedig 6 százalékot kapna. Egy hónap alatt ráadásul közel a felére, 40 százalékról 22-re csökkent a rejtőzködők aránya, vagyis az eddigieknél jóval többen árulták most el, hogy kire adnák a voksukat.

Az Origo szerint az adatokból a baloldal számára két fontos dolog vált nyilvánvalóvá: egyrészt eszerint nem adódtak össze a baloldali pártok szavazatai (a Tárki alapján az Összefogás kevesebbet kapott, mint az előző hónapban a baloldali pártok összeadva), másrészt kiderült, hogy a baloldalnak nincsenek nagy tartalékai a rejtőzködők között.

  • Hajrá!

    Lehet ebből még 15% alatt is, akkor lőttek nekik…

    Gyurcsány és Simon-hatás érvényesül

  • sok

    Felfogtuk! Köszönjük!