Drágítanak a bankok?

Februárban látványosan csökkent a pénzügyi szolgáltatások ára a két ingyenes készpénzfelvételnek köszönhetően. Márciusban viszont ismét jött a drágulás, a bankok árat emeltek az inflációra hivatkozva, de más módon is próbálnak drágítani, írja a Vg.hu.

hirdetés

A havi kétszeri ingyenes készpénz felvétellel járó kiesést igyekeztek pótolni a bankok. Egy felmérés szerint ugyanis a banki ügyfelek egyharmada nem kérte az ingyenes készpénzfelvételt, a többség viszont kihasználta a lehetőséget.

Az átlagos banki ügyfél egyébként nem használja ki a jegybanki adatok szerint ezt a lehetőséget, tavaly a nem egészen 9 millió hazai bankkártyával mintegy 6 ezer milliárd forintnyi készpénzt vettek fel, vagyis havonta körülbelül 55-56 ezer forintnyi pénzt vett fel ATM-ből egy kártyabirtokos, olvasható a cikkben.

Március második felében újra ingyenessé váltak a korábban díjmentesként reklámozott, majd később fizetőssé vált számlacsomagok egyes bankoknál, emellett a kártyás vásárlások is ingyenessé váltak bizonyos pénzügyi intézményeknél, amelyeknél tavaly még fizetnie kellett az ügyfélnek az ilyen tranzakciókért, és egyéb szolgáltatások díja is csökkent. Mindennek ellenére a KSH a harmadik hónapban szerény mértékű, 0,5 százalékos áremelkedést észlelt februárhoz képest, amiben szerepet játszhatott több tényező is.