Kaki a samponokban!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság húszféle, gyógynövényeket és növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolási terméket ellenőrzött – írja az MNO.hu. A hatóság akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumában 18 sampont és két hajbalzsamot vizsgáltak meg a szakemberek, és két termékről az derült ki, hogy károsak lehetnek az egészségre – adta hírül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

hirdetés

A hatóság azért vizsgálta meg ezeket a termékeket, mert a samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, így ha ezek a termékek szennyezettek, számos bőrproblémát, baktériumok vagy gombák által előidézett fertőzéses gyulladásokat okozhatnak – olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.

A vizsgálaton kétféle termékben (a Genera Gizengers tusfürdő és samponban, illetve a Sampon Mild csalánkivonatban) találtak a hatóság szakemberei a megengedettnél lényegesen több mikrobát. Ez azért probléma, mert az élőmikroba-szám határértéknél nagyobb előfordulása különböző típusú megbetegedéseket okozhat, mely esetén a tünetek súlyossága egyéntől és kortól is változhat – közölték.

A laboratóriumi vizsgálatok mindkét kifogásolt termékben kimutatták az Enterobaktériumot, a Genera Gizengers samponban pedig a Pseudomonas aeruginosa jelenléte igazolódott be.

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul – tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik – problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található – magyarázzák.

Mint a közleményben írták, a Pseudomonas aeruginosa a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegségek kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezést is előidézhet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, illetve fekélyt is okozhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta.