Hiba lenne lebontani a Magasházat?

A város szeme és szimbóluma. Megalománia több ezer tonna betonból. Hatalmas felkiáltójel. Szellemház. Pécs rossz és jó imázsa. Számtalan módon emlegetik a Magasházat, melynek bontásához nemsokára hozzáfoghatnak. A volt lakók többsége ezt ma sem akarja, és bűnnek tartja az elmúlt huszonöt év semmittevését – írja a Bama.hu

hirdetés

A 25 emeletes pécsi magasházban egykor élők gyűltek össze múlt vasárnap rendkívüli lakógyűlésre az immár majd’ 25 éve üresen álló szellemház tövében, a Pécs Turizmus Közhasznú Egyesület szervezésében.

Dokumentumfilm készülhet a bontásról

Az ötletgazda az egyesület egyik munkatársa, Salamon Péter volt, aki elmondta, hogy a „Lakógyűlés – 25 emeletnyi emlékezet” címet kapott rendezvény egy, a Magasházzal foglalkozó, másfél éve előkészített program fontos állomása volt. Egy dokumentumfilmet is szeretnének készíteni, és a bontást is végigkövetnék kameráikkal. A legtöbb egykori lakó nem volt a házban, amióta kiköltöztették őket. Sokan nem is tartották a kapcsolatot más volt lakókkal, jó néhányan azonban igen, és még ma is találkoznak, s a legtöbben azonnal megismerték a másikat.

Sokaknak azóta sem volt ilyen jó lakásuk

Azt mindenki hangsúlyozta, hogy a Magasház olyan volt, mint egy nagy falu. A lakók ismerték egymást, köszöntek egymásnak, közös programjaik, rendezvényeik voltak, születésnapok, gyereknapok, szilveszterek. Volt egy külön, jól felszerelt tornatermük, közösségi helyiségeik. A házban posta, patyolat működött, közel volt minden, ami kellett. A többség szerint azóta sem volt olyan jó lakásuk mint itt, elsősorban a közösség miatt.

A 25 emeletes 84 méter magas, 248 lakás és négy lift volt benne, nyolcszázkilencvenheten lakták. A felső két szinten a színészeknek biztosítottak szolgálati lakást, és itt volt az akkori városvezetés klubhelyisége is. Mindez hamarosan végleg a múlté lehet, eltűnhet a pécsi látképről.